Bolnica Gornji Milanovac

Zdravlje vase dece PDF Print E-mail

Upis
Themenicon  Pomozite im da pobede strah od mraka 
Zbog cega mališani ne mogu dugo da zaspe
Autor: CDC/JS | Blic

To je problem s kojim se kad-tad sretne vecina roditelja. Šta treba preduzeti ako se vaš mališan plaši da sam ode u krevet?

Ne grdite ga
Strah od mraka je sasvim prirodan za decu. Mališan se fakticki lišava jednog od svojih cula (cula vida) i zato se boji. Dakle, u tome nema niceg sramnog, a još manje lošeg. Naprotiv, neki psiholozi smatraju da je strah od mraka zapravo odjek iskonskog instinkta za samoodržanjem, jednog od najjacih nagona coveka. Dakle, prvi savet koji ce strucnjak dati roditeljima glasi: ni u kom slucaju ne pokušavajte da „pobedite“ ili potisnete taj strah. Tako cete samo dodatno traumirati dete i možete kod njega izazvati nesanicu ili neurozu. Takodje, ne treba govoriti detetu da je to nešto neprirodno ili nenormalno i da se dešava samo njemu.Ne pokazujte ni recju ni delom da ga smatrate „kukavicom“ i ne govorite mu da nema nikakvog razloga da se plaši i nipošto nemojte da ga grdite što ne može da zaspi.

Da li da upalite svetlo?
Najjednostavnije rešenje je da u sobi mališana ostavite upaljenu lampu. Možete je zakaciti direktno iznad kreveca, ali tako da mu svetlo ne bije u lice. Bitno je da ne koristite prejaku sijalicu jer takva svetlost deluje razdražujuce. Ako ste se odlucili da ostavite ukljucenu lampu dok se mališan uspavljuje, nemojte je ugasiti ni kad zaspi. Tokom noci dete ce se verovatno probuditi i kad shvati da se nalazi u mrklom mraku, uplašice se i dugo nece moci da se uspava cak i ako dodjete da ga umirite i utešite.

U vezi s tim savetom medju strucnjacima se vodi živa polemika. Neki lekari smatraju da veštacka svetlost tokom sna snižava proizvodnju hormona melatonina u decjem organizmu, što može dovesti do najrazlicitijih posledica, od poremecaja ponašanja, preko lakšeg psihickog rastrojstva, pa do razvoja nekih vidova karcinoma kad odraste. Protivnici ovakve teze tvrde da tako slaba svetlost kao što je svetlost lampe nimalo ne utice na kolicinu melatonina i da je apsolutno bezopasna. Poredjenja radi, na sniženje proizvodnje melatonina utice jacina svetlosti od 2.000 luksa, dok je jacina svetlosti obicne lampe jedan do dva luksa.

Postoji još jedan argument da ne ostavite upaljeno svetlo tokom noci. Stvar je u tome što se osvetljenje na izvestan nacin odražava na našu pažnju i koncentraciju, a kao posledica toga na našu želju za snom. To znaci da se može desiti da svetlo, ma kako slabo, smeta vašem mezimcu da normalno i brzo zaspi. S druge strane, bez lampe dete koje se plaši tame uspavljuje se još teže i cesto nemirno spava.

Naucite ga da se ne plaši
Mališan sam – pre ili kasnije – može da se izbori sa strahom od mraka. Ali što se ranije to dogodi, to ce i njemu i vama biti lakše. Možete mu pomoci sa nekoliko dobrih i jednostavnih saveta.

1.Pitajte dete cega se konkretno boji: cudovišta, babaroge, duhova, vampira... Ako dobijete odgovor, ukljucite maštu i objasnite mu zašto njegov strah ne može da postane java. Na primer, recite mu da ste ostavili u sobi specijalno cvece koje plaši i tera sva cudovišta i vampire. Naravno, taj trik može da upali samo kod najmladjih.
2. Ako dete odbija da pojede ono što ste mu spremili ili nece da pospremi igracke, nemojte ga plašiti raznim cudovištima i bicima iz bajke jer ce ih se setiti upravo kad ga smestite u krevet. Pomozite mu da shvati da je kod kuce bezbedno, da ste vi tu i da cete mu pomoci ako mu nešto zatreba. To necete postici odjednom, ali ako dugo i sistematski ubedjujete mališana da je vaša kucica vaša tvrdjavica, na kraju ce se tako i osecati.
3.Ako dete ne može da vidi šta se oko njega dešava, pocece napeto da osluškuje i neminovno ce cuti nekakve „strašne“ šumove ili škripu. Pokušajte da prigušite te zvuke laganom, tihom muzikom. Mnoga deca tako mnogo lakše i brže utonu u san.
4.Vodite racuna da dete ne gleda strašne filmove ili crtace, da ne igra video igrice koje vrve od cudovišta. Oni ce osetljivog mališana samo ucvrstiti u uverenju da ga iz mraka vrebaju zubata stvorenja.


Vežbe za decu koje aktiviraju mozak Autor: CDC/BT |

Ako želite da vaše dete kada odraste lakše prihvata i savladava novo gradivo, koristite, još dok su mali, tehniku „brain gym“. Rec je o „gimnastici za mozak“, odnosno programu cija je svrha da u potpunosti aktivira mozak za ucenje uz pomoc kretanja.

„Brain gym“ se sastoji od 26 jednostavnih vežbi koje brzo poboljšavaju koncentraciju, pamcenje, organizaciju, slušanje i koordinacije, smanjuju hiperaktivnost i napetost. Kod mnogo dece tokom prvih godina života propuštene su neke razvojne faze mozga koje su temelj za dalju organizaciju decjeg mozga. Na primer, zbog korišcenja duka mnoga deca preskacu vrlo važnu fazu puzanja, koje je motoricki najsloženija aktivnost i koja kasnije detetu olakšava orjentaciju prema gore i dole, levo i desno, napred i nazad. Isto tako, mnogi roditelji stavljaju decu da sede pre nego što su ona spremna za to (dete je spremno da sedi tek kad samo sedne iz položaja puzanja).

Kasnije ove propuštene faze mogu da se manifestuju u obliku mucanja, nerazvijenog govora, slabijeg izgovora, teškoca pri citanju i pisanju, poteškoca s razumevanjem, disleksije, hiperaktivnosti... Vežbe u sklopu „brain gyma“ pomažu stvaranje novih veza izmedju leve i desne moždane pregrade, što povoljno utice na rešavanje spomenutih i mnogih drugih poteškoca.

Vežbajte
KRUŽNO GIBANJE – jedna od osnovnih vežbi kojom se paralelno aktiviraju obe moždane pregrade i poboljšava koordinacija levo-desno, disanje, izdržljivost, sluh i vid. Vežba je takodje korisna za poboljšanje koncentracije i lakše ispunjavanje zadataka. Dete maršira u mestu, naizmenicno doticuci desno koleno levim laktom i levo koleno desnim laktom.

PRIZEMLJIVAC – aktivnost rastezanja kojom se opuštaju mišici neophodni za ravnotežu i koordinaciju. Dete se nalazi u stojecem položaju, lagano raširenih nogu. Desno stopalo treba usmeriti na desno, a levo prema napred. Zatim pri izdahu savija se desno koleno, a pri udahu ispruži desna noga. Bokovi treba da budu podboceni, a vežba se naizmenicno izvodi tri puta na jednu, a zatim tri puta na drugu stranu

DVOSTRUKO ŠARANJE – vežba je koja pomaže razvoju orijentacije u prostoru u odnosu na telo. Pomocu te vežbe dete razvija spretnost, lakše piše, urednije crta... Vežba se izvodi tako da dete slobodno crta obema rukama istovremeno na listu papira ili na tabli, a kasnije može da pokuša da crta kvadrate prema spolja, prema gore, prema unutra i prema dole.
 
   Šta da radite kada mališani grizu 

Autor: CDC/BT | Blic


Mala deca vole da grizu i roditelje , ali i druge mališane. Kako da ga sprecite? Da biste uspeli u ovom izazovu, za pocetak, nemojte decu da kažnjavate ili da ih kritikujete za ovakvo ponašanje jer cete ga tako samo još više podsticati.

Zašto grizu
Mnogo je mogucih razloga. Neki od njih su:
- Ne govore pa ne mogu da izraze emocije (ljutnju, veselje ili slicno)
- Eksperimentisanje, žele da vide reakcije
- Nedostatak aktivnog igranja
- Nekada su primorana da to ucine
- Izbijanje zuba
- Imaju potrebu za oralnom stimulacijom
- Smetaju im glasni zvuci, jako svetlo

Kako da sprecite
Posmatrajuci dete u igri možete da predvidite kada bi griženje moglo da se dogodi.
Pitajte se : šta se dogodilo pre ugriza, s kime se dete igralo, ko je ugrižen - isto dete ili svaki put drugo, šta je vaše dete radilo, gde je bilo, ko se brinuo za dete. Ako primetite znake moguceg griženja, skrenite mu pažnju na igracku ili knjigu...

Šta nakon ugriza?
Smirite se, jer ste i vi ljuti.
Ozbiljnim glasom kažite: „Ne grizi! To boli.“ I kome­ntarišite kako se oseca drugo dete (ili odrasla osoba). „Pogledaj kako on place! Place jer si ga ugrizao.“
Pažnju usmerite na ugriženo dete pokazujuci žaljenje. Cesto više pažnje dobije onaj koji grize pa ga zato i ponavlja.
Ako je dete dovoljno govorljivo razgovarajte s njime kako da postupi drugacije ako nije zadovoljno necim.
Pomozite mu da predje preko te situacije. Ponudite dr­uge aktivnosti kao crtanje, ili neku drugu igricu koja smiruje.
Dete koje je ugrizlo i koje je ugriženo ne bi trebalo da ostavite da se zajedno igraju, osim ako to ne žele.
 
   Prevremeno rodjena deca sklonija psihickim poremecajima 

Prevremeno rodjena deca sklonija psihickim poremecajima


Prevremeno rodjena deca izložena su povecanom riziku od anksioznosti, depresije i drugih psihijatrijskih poremecaja u adolescentnom i ranom odraslom dobu, zakljucili su strucnjaci iz stokholmske decije bolnice Saks.Do ovog zakljucka švedski strucnjaci su došli pracenjem razvoja 546.628 Švedjana (rodjenih sedamdesetih godina prošlog veka) do starosti izmedju 23. i 29. godine, preneo je Rojters.Normalna trudnoca traje 40 nedelja. Vodja istraživanja dr Karolina Lindstrom i njen tim su ustanovili da je 3,5 odsto ispitanika umereno prevremeno rodjenih (izmedju 29. i 32. nedelje trudnoce) i 5,2 odsto onih koji su rodjeni još ranije (izmedju 24. i 28. nedelje) bilo hospitalizovano zbog psihijatrijskih poremecaja.

U odnosu na ispitanike rodjene u uobicajenom roku, umereno prevremena deca pokazala su se 21 odsto izloženijom psihickim poremecajima u kasnijem životu.Deca rodjena posle 24. do 28. nedelja trudnoce su tom riziku izloženija za cak 68 odsto, dok su ona rodjena samo dve do tri nedelje pre roka izložena svega osam odsto vecem riziku od psihickih poremecaja.Istovremeno se pokazalo da alkohol i uzimanje droge nisu bili cešci uzroci hospitalizacije kod osoba koje su prevremeno rodjene, nego što su to kod dece rodjene na vreme, cime su potvrdjeni rezultati nekih prethodnih studija.


UPIS JE 1 x PREPRAVLJEN: Alex U 14.01.2009 - 21:41.
 
   Prva pomoc koju svaki roditelj mora da zna 

Prva pomoc


Šta biste uradili da vam se dete guši? Polovina nas ne bi znala kako da se ponaša u takvoj situaciji. „Izuzetno je znacajno kako cete reagovati u prvih nekoliko minuta nakon što se vašem detetu desi neka nezgoda. Time mu možete spasti život“, kaže Džo Maligan iz britanskog Crvenog krsta.

„Nekoliko jednostavnih postupaka za pružanje prve pomoci detetu lako je nauciti.“ Evo šta dr Maligan savetuje:

Kad se dete otruje
Šta treba da uradite: Pokušajte da otkrijete šta je dete progutalo, koliko i kada. Odmah pozovite Hitnu pomoc i sa sobom u bolnicu ponesite bocicu iz koje je dete pilo. Ako je dete povracalo, ponesite sa sobom i malo sadržaja koji je mališan povratio. Šta ne smete da radite: Nemojte da izazivate povracanje kod deteta jer ono što mu šteti dok ga guta, šteti mu i dok povraca. Nemojte mu davati da pije jer se neke supstance brže apsorbuju ako se rastvore.

Kad se dete opece ili ošuri
Šta treba da uradite: Držite opeceno mesto pod mlazom hladne vode 10 minuta - toliko je vremena potrebno da se koža oslobodi efekta kuvanja. Pokrijte opeceno mesto sterilnom gazom. Šta ne smete da radite: Nipošto nemojte bušiti plikove, niti na silu skidati odecu s opecenog mesta. Ne mažite opeceno mesto puterom, uljem ili bilo kakvim losionom.

Gušenje
Šta treba da uradite: Savijte detetu glavu ka kolenima, a zatim ga snažno udarite izmedju lopatica cetiri do pet puta i terajte ga da kašlje. Stanite iza deteta, stavite mu svoju pesnicu na dno grudne kosti, a drugu ruku preko pesnice i cvrstim trzajima pritisnite pet puta. Isti postupak ponovite sa stomakom.

Stavite pesnicu na sredinu detetovog stomaka, odmah ispod rebara i cvrsto pritisnite naviše pet puta (ovaj postupak ne važi za bebe do godinu dana). Posle tri neuspešna pokušaja, pozovite Hitnu pomoc. Šta ne smete da radite: Ne kopajte detetu po ustima. Stavite mu prst u usta samo ako možete da izvadite ono što mu se zaglavilo u grlo. Ne drmusajte dete i ne okrecite ga naglavacke.

 
   Ishrana prema bioritmu deteta 
Ishrana prema bioritmu deteta
Kako da spremate hranu za male ranoranioce, a kako za nocobdije.Naucnici su odavno otkrili da bioritam mališana utice i na njihovu ishranu. Oni kažu da mali ranoranioci ne mogu da jedu isto što i njihovi vršnjaci spavalice. Razlikuje im se, naravno, i vreme obroka.Sistem za varenje decaka i devojcica ranoranilaca spreman je da radi punom parom vec od ranog jutra. Oni se bude cili i sveži i odmah su gladni. Njihova jetra uveliko proizvodi žuc, enzimi pankreasa su spremni da rastvaraju masne kiseline i pospešuju apsorpciju masti, tako da oni cim ustanu mogu s apetitom da pojedu obilan dorucak. Spremite im omlet ili pahuljice s jogurtom i sirom. Male nocobdije su sasvim druga prica. Oni ujutru najradije ne bi ni ustali da ne moraju u školu, ali zato su im oci širom otvorene do kasno uvece. Takva deca se teško rasanjuju, ujutru su usporena i neraspoložena i ništa im se ne jede. Njihov sistem za varenje se sporo aktivira. Dovoljna kolicina žuci se proizvede tek oko podneva. Ali i male „sove“ treba da doruckuju, jer dorucak štiti probavni sistem od bolesti i daje organizmu snage.

Dorucak
Šta da rade roditelji mališana koji tvrde da ujutru ne mogu ni da zinu, a kamoli nešto progutaju? Da biste mu probudili želudac, dajte mu prvo da popije cašu mineralne vode ili svežeg soka. Zatim ga istrljajte mokrim peškirom ili stavite pod tuš. To ce ga razbuditi, osvežiti i povecati apetit. „Sovama“ odgovara takozvani francuski dorucak: hleb s džemom i šolja mleka ili kakaoa, ili musli s vocnim jogurtom. Ako vaš mezimac ipak nije u stanju da pojede ni parce onoga što ste mu spremili, nagovorite ga da popije cašu toplog cokoladnog mleka ili kakaoa. Poslužite se lukavstvom i napravite mu pravi milkšejk: izmiksajte pola banane s malo limuna i šoljom mleka. I najvece maze tome ne mogu da odole.Medjutim, tih nekoliko jutarnjih zalogaja ne mogu da zamene potrebu organizma za dobrim doruckom. Kroz nekoliko sati i „sova“ ce ogladneti. Zato je bitno da takvo dete ima mogucnosti da jede u školi. Ukoliko škola nema svoju menzu ili organizovanu ishranu za najmladje, spakujte mu sendvic i jogurt da ne bi kupovalo razno pecivo ili potpuno bezvredne grickalice.

Vecera
Po pravilu, male spavalice rucaju i veceraju sat i po do tri sata kasnije nego ranoranioci. U vreme rucka njihov obrok se vec ne razlikuje po sastavu. A uvece? Iako se „sovin“ apetit budi upravo predvece, ne treba im davati meso za veceru. Meso i riba treba ipak da budu na trpezi za rucak. Životinjske belancevine se dugo vare i doprinose razdražljivosti deteta u vecernjim satima. Zato im treba ponuditi obilnu, ali smirujucu veceru. To su pre svega ugljeni hidrati: bareno ili zapeceno povrce, krompir, kacamak, testenina, pirinac u kombinaciji s nekom salatom. Ugljeni hidrati takodje uticu na proizvodnju serotonina, hormona zaslužnog za dobar san.

Posebna ishrana za mlade u pubertetu
U vreme polnog sazrevanja organizam decaka zahteva obilne obroke, jer on mora da izgradi jaci skelet i vecu mišicnu masu nego devojcica. Zato momke u tom uzrastu ne treba ogranicavati u jelu, cak i ako mislite da imaju koji kilogram viška .Dešava se cak da male debeljuce u pubertetu smršaju zbog naglog rasta.

Ishrana decaka i devojcica
Devojcice s druge strane treba da budu na oprezu. Njihov organizam u vreme polnog sazrevanja može da nagomila previše masnih celija. A one zauvek ostaju u organizmu. I stalno traže hranu! Nece nikada nestati, mada ce se skupiti ako devojka bude pazila na telesnu težinu. Zato se mladim damama savetuje da se više krecu i ne preteruju s ugljenim hidratima, to jest slatkišima koji se pretvaraju u masne naslage.

Organizmu decaka je neophodan cink, jer od njegove kolicine zavisi buduca seksualna aktivnost muškarca i njegova sposobnost da ostavi za sobom potomstvo. Cinka ima u krastavcima, nemasnoj junetini i curetini, u mahunarkama i žitaricama, kao i u semenkama suncokreta i bundeve.Da bi se zaštitile od anemije, devojke na trpezi treba da imaju hranu koja sadrži gvoždje i omogucava njegovu bolju apsorpciju. Gvoždja ima u mesu, džigerici, integralnim žitaricama, socivu, cvekli, jabukama i uopšte u crvenim i narandžastim namirnicama. Autor: CDC/JS | Foto:Northfoto | Blic


 
   Pravilan razvoj deteta od šeste do 12. godine 
Pravilan razvoj deteta od šeste do 12. godine
Deca u predškolskom uzrastu razvijaju se jako brzo. Njihov motorni, kognitivni i socijalni razvoj zapanjuje mnoge roditelje. Da biste bili sigurni da se dete razvija pravilno, i da od njih verovatno ne ocekuju previše u školi, pogledajte ove tabele razvoja i sami zakljucite.

Gruba i fina motorika
6-7 godina
Uživa u mnogim aktivnostima i duže se njima bavi
Vole da slikaju i crtaju
Gube prve zube
Vid im je razvijen kao kod odraslih
Uvežbavaju nauceno da bi bili još uspešniji
Preskacu konopac
Znaju da voze bicikl

8-9 godina
Pokreti su graciozniji
Skacu, preskacu i trkaju se
Oblace se i obuvaju samostalno
Znaju da upotrebe jednostavne alate, kao što je cekic i šrafciger

10-12 godina
Vole komplikovanije i preciznije radnje

Kognitivni razvoj
Kako se približavaju polasku u školu, njihove mogucnosti i razumevanje sveta oko njih su sve šire

6-7 godina
Razume pojam broja
Razlikuje dan i noc
Razlikuje levu i desnu stranu
Može da prepiše ili da precrta složenije oblike kao što je recimo romboid
Zna da kaže koliko je sati
Zna da opiše predmete i da kaže cemu služe
Mogu da citaju knjige koje su primerene njihovim godinama

8-9 godina
Broje unazad
Znaju datume
Više citaju i uživaju u tome
Razumeju razlomke
Razumeju pojam prostornosti
Crtaju i slikaju
Znaju mesece, dane u nedelji po redu
Uživaju da sakupljaju slicice, marke, stikere...

10-12 godina
Mogu da napišu kratku pricu
Dobro citaju
Uživaju da telefoniraju

Socijalno-emocionalni razvoj
Vrlo važan deo odrastanja je sposobnost odnosa i ponašanja prema drugima. Tokom školskog doba roditelji ce videti socijalni prelaz: dete koje se uglavnom igralo samo, sada ima veliko društvo. I dok prijateljstva postaju sve važnija, dete još voli svoje roditelje.

6-7 godina
Saradjuju i hoce da podele
Varace ako im se za to ukaže prilika
Ljubomorni su na druge ili na bracu i sestre
Vole da imitiraju odrasle
Vole da se igraju sami, ali prijatelji postaju sve važniji
Ponekad im se dogode ispadi besa
Stidljivi su kada je rec o njihovom telu
Vole društvene igre

8-9 godina
Vole takmicenja i igre
Pocinju da imaju mešovite prijatelje i da se igraju sa decom suprotnog pola
Vole da budu deo grupe - izvidjaci, fudbaleri...
Zanima ih odnos muško-žensko, ali to ne žele da priznaju

10-12 godina
Prijatelji su jako važni, možda cak imaju i najboljeg prijatelja
Povecan je interes za suprotni pol
Vole i poštuju roditelje
Vole da razgovaraju sa drugima.


 
   Skidanje temperature 

Skidanje temperature


Ako vaše dete drhti, bledo je, ledenih dlanova i tabana, a živa u toplomeru prelazi 38,5 stepeni i brzo napreduje naviše, odmah mu dajte lek za obaranje temperature („paracet“, „febricet“, „brufen“... nikada andol, „aspirin“ niti „acetisal“). Sledeci hitan zadatak roditelja je da dete utople! Ako ste kod kuce, najbolje je dete okupati u kadi. Pratite dete i, ako mu je još uvek hladno, slobodno dodajte tople vode. Donesite mu omiljene gumene igracke, neka kupanje traje dovoljno dugo, bar dok detetu ne dosadi. Ako temperatura ne spada, pozovite lekara.


 
   Igre na otvorenom smanjuju kratkovidost kod dece 

Autor: Tanjug |


Deca koja više vremena provode napolju manje su podložna kratkovidosti, pokazalo je istraživanje australijskih i singapurskih naucnika.Dva ili tri sata provedena na otvorenom smanjuju upola mogucnost razvijanja kratkovidosti. To otkrice navelo je australijske naucnike na zakljucak da je ta bolest povezana sa dugim satima provedenim pred televizorom, racunarom, ili u citanju u slabo osvetljenom prostoru. Kratkovidost se razvija uglavnom u detinjstvu, ali kod mnogih odraslih osoba do slabljenja vida dolazi tek kada pocnju da rade u kancelariji.

Uporedno istraživanje o navikama dece uzrasta od šest i sedam godina vodjeno je u Australiji i Singapuru. Pokazalo se da je kratkovidost razvijena kod 30 odsto singapurske dece, dok taj procenat kod australijske dece iznosi samo tri odsto, prenele su agencije. Slicni rezultati dobijeni su kod dece kineskog porekla u obe zemlje, što dokazuje da genetika u tome nema udela.Razlika izmedju dve grupe dece nastala je zbog toga što mali Australijanci dnevno provode dva sata napolju, za razliku od dece u Singapuru koja su napolju u proseku svega pola sata.
 
   Pravila lece razmaženost 
Roditeljima komanduju samo nesigurna deca


Dete se ne radja razmaženo. Razmaženim ga mi stvorimo jer uglavnom prvo želimo da zadovoljimo svoje potrebe, pa tek onda detetove. Brojna naucna istraživanja dokazala su da su sva razmažena deca, tacnije deca koja upravljaju roditeljima, vrlo nesigurna. Samouvereni su dok su mama ili tata u blizini i dok su u poznatom okruženju. Ali cim izadju iz poznate sredine, razmažena deca se povlace i popuštaju vršnjacima. Sav njihov inat koji pokazuju u kuci nestaje i na videlo izlazi malo, nevino i nesigurno dete koje se boji svoje senke. Zato, ako ste zaista razmazili svoje dete, vreme je da ga uvedete u realan život. Kako da se rešite razmaženosti? Postupno - evo nekoliko koraka koji bi trebalo da pomognu da dete postane sigurno u sebe.

Ne lažite
Nikad ne lažite dete. Bilo da ima jednu godinu, dve, tri ili pet, nikad ga ne lažite. Ako ste se dogovorili da cete ici negde, onda to ispunite. Ako se desiMislite na vršnjake.Porodicni dom je sredina u kojoj je dete naviklo na povlastice i popuštanje. Medjutim, vršnjaci mu nece popuštati ni u cemu. Rugace se njegovim nedostacima i bice spremni da ga oteraju od sebe ako im se ne prilagodi. U takvim situacijama nesigurnost prkosnog deteta najviše dolazi do izražaja. Ako želite da od deteta stvorite slabica i kukavicu, udovoljavajte svim njegovim zahtevima, hirovima, divljanju i prkosu.Da obecanje ne možete da ispunite, objasnite detetu zbog cega je došlo do toga. Shvatice!

Uvedite pravila ponašanja
Od prvog dana ucite dete da se pravilno ponaša. A kakvo je to ponašanje? Ono koje vi smatrate da je adekvatno za odredjenu situaciju. Ako kod kuce ne sme da pali i gasi svetlo, to ne treba da radi ni kod bake. Ako je zabranjeno da dira mamin mobilni, onda ne sme da ga dira ni dok mama pije kafu, ni kada mamu boli glava, ni kada je tata nervozan, ni kada tata gleda važnu utakmicu. Ako se crtani gleda sat vremena dnevno, onda se crtani gleda sat vremena dnevno i kad je dete bolesno i kad mama i tata imaju važne goste i puno posla.

Prvo zadovoljite njihove potrebe
Kad je dete sito, suvo, zaigrano, srecno i zadovoljno, onda možemo s njim kako hocemo i gde hocemo. Naucite da zadovoljite detetove potrebe pre svojih jer time olakšavamo život i sebi i detetu.

Ista pravila za oba roditelja i bake
Baka ga nije videla godinu dana, nek uživa s njima, nema veze, nek radi šta hoce. Deka je bio dugo na putu, nek se nauživaju jedno drugog. To je lepo, ali svi ce oni otici i vaše dete ce ostati u uverenju da nova pravila važe u kuci.

Postavite granice ponašanja
Ako smatrate da dete nešto ne radi kako treba, recite mu to odmah, jasno, glasno i sigurno. Ne dopuštajte mu da se uvlaci ispod sudopere s godinu dana zato što vam je to simpaticno. Isto to ce uraditi i sa dve godine, vi cete tada vikati, a detetu nece ništa biti jasno. Uvek im stavite do znanja do koje granice sme i može da ide. Oni ce pokušati da predju tu granicu, posebno posle trece godine, ali vi ostanite pri svom. Zanemarite njihove molecive poglede.

Bez fizickog kažnjavanja
Fizicko kažnjavanje je na prvom mestu štetno, jer njime vredjamo i ponižavamo dete. Po prirodi osetljivu decu batine dovode do duševnih kriza koje još više pojacavaju njihovu osetljivost. Takva deca postaju i neuroticna, pa se problem proteže dalje. Kod neke dece kazne izazivaju neosetljivost i ravnodušnost, postaje im svejedno, ne raduju se i ne žaloste. Kod obe grupe dece javljaju se velike teškoce i u emotivnom razvoju i u socijalnom prilagodjavanju.

Ne ostvarujte svoje ambicije kroz dete
Ako niste uspeli da se ostvarite na nekom polju pre nego što ste dobili decu, nemojte da ostvarujete svoje ambicije kroz njih. Ako je vaša želja bila da budete slavna balerina, ali to niste uspeli da ostvarite, ne forsirajte vašu cerku da po svaku cenu ide na casove plesa. Dete možda ne želi da igra, a da ne bi vas izneverilo pokušace sve da uspe.Autor: Biljana Tasic | Foto:dak | Blic
 
   Inhalacije smiruju kašalj 


Kašalj je najcešci razlog zbog kojeg roditelji decu vode lekaru. Najcešci uzrok su vecinom prehlade: do njih dolazi kad se sluznica grla upali pri cemu nastaje više sluzi koje organizam pokušava da se oslobodi.Sirupi koji otapaju sluz, nežno kuckanje po ledjima i inhaliranje vrucom kupkom mogu da budu od pomoci.

Vlaženje disajnih puteva
Inhaliranje vrucom parom i topli napici pomažu. Prostoriju je potrebno ovlažiti mokrim peškirima koji ce se staviti na radijator ili na stalak za sušenje veša. Disanje se olakšava tako što se u krevetu gornji deo tela stavi u povišeni položaj.

Hronican kašalj
Posle šest nedelja kašalj postaje hronican. Ponekad iza toga stoje ozbiljniji razlozi kao na primer astma, strano telo u disajnim putevima, ili upala sinusa. Hronicni ka­šalj se pretvara u stalnu infekciju.

Ceste infekcije
Dete je cesto prehladjeno, jedna faza kašalja neprimetno prelazi u drugu. Usput, dvanaest infekcija u godini spada u normalan slucaj! Do stalnog kašlja dolazi kad se kašalj od prebrodjene prehlade pretvori u iritirajuci kašalj. Do toga dolazi kad receptori kašlja, tj. sluznica disajnih puteva zbog prehlade postaje izuzetno osetljiva.

Iritirajuci kašalj
Sirupi protiv kašlja koji sadrže clobutinol, pentoxyverin ili dextomethorphan deluju smirujuce na kašalj. Iako vecina može da se dobije bez recepta u apoteci, preporucuje se savetovanje sa lekarom pre nego što se oni daju detetu. Iskljucivo na lekarski recept mogu da se dobiju jaki sirupi protiv kašlja. Etericna ulja za inhaliranje i za utrljavanje su nepotrebna jer iritiraju kožu i sluznicu i mogu da izazovu alergijske reakcije.

Kada kod lekara
Kod malih beba i male dece u svakom slucaju je potrebna pomoc lekara jer se bronhije kod njih lako zapuše. Osim toga, maloj deci je teško da oslobode disajne puteve iskašljavanjem jer za to nemaju snage. Kod lekara morate da odvedete i dete koje je vrlo slabo, ima visoku temperaturu, teško diše i dalje kašlje iako je prehlada pre nekog vremena prošla.Autor: E. B. | Blic
 
   Zbog cega se bebe plaše nepoznatih 
Zbog cega bebe pocinju da se plaše nepoznatih

Vaša beba se cudno ponaša. Place cim ugleda komšije i smiri se samo kada je u vašim rukama. Mnoge roditelje to brine, a u stvari je rec o dobrom znaku jer dete pocinje da raspoznaje bliske osobe.

Prepoznate strah
Iako do juce nije plakala kada joj se komšinica obraca, danas je potpuno suzdržana. Bez brige, beba uci da raspoznaje poznato i nepoznato. Ovaj „strah od neznanaca“ cesto se javlja oko osmog meseca života, skoro preko noci. Dete koje se boji neznanaca cesto odvraca pogled, grcevito se hvata za majku i sakriva se iza njenih ramena. Strah od neznanaca ponekad je usmeren i ka bakama i dedama koje je dete videlo pre dve nedelje. To je normalno.

Uzroci
Naucnici kažu da je u prvih devet meseci života dete razvilo istancan oblik sporazumevanja s roditeljima - gestovima, zvukovima, mimikom, mirisom, dodirom. Nepoznata osoba može da se potrudi da oponaša mamine gestove ili tatine reci: ali njen miris, glas, izgled - sve to odudara od uobicajenog obrasca. Upravo to deca mogu polako da prepoznaju sa osam meseci. Njihov mozak javlja: tu se nešto ne slaže. Ali još ne znaju kako bi trebalo da reaguju na ovo novo iskustvo.

Razvoj
Uglavnom je rec o iznenadnim napadima panike. Ali ne pokazuju sva deca isto strah od nepoznatih: neka su samo malo suzdržanija nego inace, neka placu cim deda kaže „cao“. To je pre svega pitanje temperamenta. Neke bebe reaguju snažno, druge su u nacelu nešto mirnije. I iskustvo igra ulogu: deca koja su navikla na ceste posete brže se navikavaju na nepoznata lica.

Šta da radite
Utešite ih odmah. Zaboravite na suocavanje, tipa - evo, vidi, mama prica s tetom... Samo cete pogoršati situaciju.

Rešenje
Poteškoce nestaju same od sebe. Kada vam neko dolazi u posetu, zamolite ga da se ne ustremljuje s radosnim poklicima na dete odmah s vrata. Kratak, prijateljski pogled u znak pozdrava je dovoljan.Autor: E. B. | Blic


 
   Ukrotite malog kavgadžiju 
Kako da se postavite ako su preterano agresivni

Autor: CDC/JS | Foto:Dak | Blic


Šta da se radi s detetom koje stalno zapodeva kavgu, ne može nigde da se smiri i grubo je prema vršnjacima i odraslima? Agresija je prirodna reakcija coveka, ali se mora kanalisati u bezbedno korito, smatra docent na Katedri za psihogenetiku Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Nadežda Zirjanova.

Priroda ili vaspitanje?
Deca pocinju da ispoljavaju agresiju oko druge godine. Agresivno ponašanje kod decaka tri puta je cešce nego kod devojcica. Neki naucnici smatraju da decaci još u majcinoj utrobi dobijaju drugaciji sastav polnih hormona nego devojcice. Drugi pak ne priznaju biološku osnovu agresivnosti muškaraca, tvrdeci da su za to krivi stereotipi u vaspitanju. Društvo u liku roditelja, dadilja, baka i deka na decjim igralištima odmalena ponavljaju devojcicama da nije lepo da se tuku, dok decacima ulivaju u glavu da moraju da budu jaki, da moraju da pružaju otpor svakome ko ih naljuti i da je sramota da placu ili budu nesigurni.
Kako decak raste i kako mu se razvija intelekt, tako i njegova agresivnost slabi. Ali jedan deo najagresivnijih mališana ostaju takvi do starih dana: i u mladosti, i kad su vec odrasli, oni ostaju grubijani i kavgadžije.

Šta provocira agresivnost
Agresivno ponašanje stvara detetu brojne probleme. Dok je malo, druga deca nece s njim da se igraju, jer ne ume da se povinuje pravilima igre i vredja vršnjake. U školi je agresivno dete cesto loš djak, pri cemu se mora imati na umu da se loše ponašanje i loš uspeh medjusobno pojacavaju. Drugovi iz razreda izbegavaju takvo dete pošto ono ne ume da se druži, vec nastoji da sve vršnjake potcini sebi. Zato je prinudjen da traži društvo medju sebi slicnima, a to dovodi do žalosnih posledica: bežanja sa casova, kradje, maloletnickog kriminala...Mali agresivci nisu svesni koliko takvim svojim ponašanjem smetaju okolini, pa u svemu i svakome vide neprijateljski odnos prema sebi. Šta u suštini izaziva njihovu eksplozivnost, odbijanje da se povinuju pravilima i težnju da se svete?

Loše razvijen govor
Psiholozi su ustanovili da deca iz takozvanih problematicnih porodica s niskom verbalnom inteligencijom cetvorostruko cešce ispoljavaju agresivnost nego deca siromašnih roditelja koji ipak umeju dobro da se izražavaju.

Nedostatak pažnje
U porodicama u kojima roditelji ne brinu o potrebama deteta, smatrajuci da ce se sama snaci i da im ništa nece faliti, agresivnost mališana je veoma izražena.

Preterana strogost u vaspitanju
Ukoliko roditelji ne uzimaju u obzir mišljenje deteta, vec sve odluke donose umesto njega („Ici ceš u muzicku školu i tacka!“ ili „Moraš svaki dan da citaš po pola sata!“), dete pocinje da se buni. Jer, nikad ne zaboravljajte da je i dete licnost sa svojim ukusom, željama i sklonostima i da ono takodje želi da se igra, izlazi i gleda televiziju, a ne da uvek poštuje pravila koja mu namecu roditelji, makar i zato što je u tom trenutku umorno ili loše raspoloženo.

Agresivnost odraslih
Neretko mi sami vredjamo decu i izazivamo kod njih agresiju kao reakciju na naše ponašanje. I pri tom iz nekog razloga mislimo da možemo na njih da vicemo, da smemo da ih šljepimo, ponižavamo, a da oni moraju da nam praštaju podsmehe, grube reci ili pljuske.

Gašenje požara
Kako se ponašati prema detetu u trenutku kad kod njega dodje do provale agresivnosti?
- Usmerite agresiju u prihvatljivo ponašanje
Kako da reagujete:
Mališan ima napad besa i navaljuje na sve oko sebe pesnicama.
- Pustite ga da vice i vrišti, ali mu ne dajte da fizicki nasrce na bližnje. Verbalna agresija nije tako opasna kao fizicka.
- Ne uzbudjujte se ako besno udara nogama o pod, trci tamo-amo po sobi, cepa svesku ili hartiju, baca jastuk, ali nikoga ne tuce, niti vredja.
- Obesite mu u sobi bokserski džak, pa kad oseti bes, neka udara po njemu.
- Nakon takvog vida „rekreacije“, nagovorite ga da se relaksira.
- Pozabavite se necim smirujucim, na primer pomazite se na kaucu ili zajedno procitajte pricu.
- Pustite detetovu omiljenu muziku ili pogledajte crtani film.
- Nikada nemojte primenjivati fizicko kažnjavanje.
Psiholozi smatraju da fizicko kažnjavanje samo povecava opšti stepen agresije. A srdacnost i toplina smiruju strasti. Agresivnom detetu morate stalno da ponavljate i pokazujete da ga volite i cenite.
- Ako je dete veoma malo, svako vaše „ne smeš“ mora da bude praceno necim što je dozvoljeno.
Time cete spreciti eksploziju gneva zbog zabrane. Na primer, ne sme da puca iz vodenog pištolja po zidovima i plafonu sobe, ali njime smeju da se poprskaju plocice iznad kade ili zaliju biljke na terasi. Starijem detetu smireno objasnite zašto mu nešto ne dopuštate.

Strategija za kasnije
Kada smirite svoje dete i prebrodite prve napade besa, treba da razmislite kako možete svom mališanu da pomognete u buducnosti.
Stalno ponavljajte svom decaku da mora da se ponaša kao pravi muškarac: da bude uzdržan i da ume da vlada sobom. Ukoliko mu se nešto ne svidja, naucite ga da smireno iskaže svoje nezadovoljstvo.
Školarca možete da upišete na borilacke veštine. Tako ce nauciti da transformiše agresiju u energiju pokreta i steci veštinu samosavladavanja i samokontrole, kao i samopouzdanje.
Razvijajte kod deteta govor, ucite ga da se druži. Vršnjaci ce hteti s njim da se igraju ako zna i poštuje pravila igre, ako ume da smisli novu zabavu ili pozajmljuje svoje igracke. Psiholozi savetuju roditeljima da se naoružaju strpljenjem jer je pred njima težak, ali ne i nemoguc posao.

Kada da se obratite lekaru
Ponekad je agresivno ponašanje simptom psihickog poremecaja. Ako ste kod mališana starijeg od šest godina tokom pola godine zapazili cetiri od sedam ovde navedenih modela ponašanja, morate se konsultovati sa psihologom ili psihijatrom.
Cesto dobija napade besa.
Cesto se svadja s odraslima.
Odbija da se povinuje zahtevima odraslih i ne poštuje pravila ponašanja prihvacena u društvu.
Namerno nervira druge ljude.
Konstantno krivi druge za svoje greške.
Lako gubi nerve, stalno besni i negoduje.
Osvetoljubiv je.
 
   Pomozite im da prevazidju strah od odvajanja 
Pomozite im da prevazidju strah od odvajanja

Autor: B. T. | Blic


Ukoliko ste primetili da vaš mališan cesto odbija da ide u vrtic ili školu, pati od odredjenih „bolesti“ poput glavobolje ili bola u stomaku, poteškoce s nesanicom ili ima preterani strah od životinja i cudovišta, verovatno se boji gubitka roditeljske blizine.Histerican plac i panika ako roditelja ispuste iz vida kod dece se javlja vec u uzrastu od osam meseci, kaže pedijatar Aron Kuper, autor knjige „Zašto ne reci: Želim da mi deca budu srecna“. Simptomi straha od odvajanja mogu da traju nekoliko nedelja ili meseci dok dete ne shvati da ga ne napuštate zauvek, a koren detetove panike je strah od gubitka ljudi s kojima je emotivno blisko.

- Stvar je u tome što deca shvataju da možete da odete, ali ne shvataju da cete se vratiti - kaže Kuper. Kod starije dece predškolskog uzrasta i školskog uzrasta (od trece do desete godine) teskoba razdvajanja pojavljuje se nakon svakog dužeg razdoblja provedenog s roditeljima ili ljudima kojima veruju - objašnjava on.

Ovo je najcešce povezano s osecanjem nezašticenosti u novoj sredini i s nepoznatim ljudima, kao i sa strahom da ce se mami i tati dogoditi nešto loše ako ih dete ne „cuva“. Odbijanje odlaska u vrtic ili školu, „bolesti“ poput glavobolje ili bola u stomaku, poteškoce s nesanicom i preterani strah od životinja i cudovišta upucuju da se dete boji gubitka roditeljske blizine.

Ako se ovaj strah ignoriše, histerija iz prve faze prelazi u ravnodušnost prema roditeljima. Spomenutom nezainteresovanošcu dete „kažnjava“ roditelje zbog „napuštanja“. S obzirom na to da je rec o normalnoj fazi odrastanja, strah od odvajanja može se ublažiti, planiranjem odlaska, ritualima poput slanja poljubaca i dužeg mahanja pri odlasku, detetov strah polako ce nestati.
 
   Decji mobilni oštecuju sluh 

Decji mobilni oštecuju sluhAutor: E. B. | Blic


Ako igracka stvara buku koja nadmašuje onu u diskoteci, sluh vašeg deteta je sasvim sigurno u opasnosti. Pored toga, buka negativno deluje i na emotivno stanje jer deca postaju agresivnija, upozoravaju kanadski strucnjaci.Tim kanadskih audiologa, koji je vršio ispitivanja na 40 igracaka namenjenih deci mladjoj od tri godine, ustanovio je da najmanje 25 od tih igracaka stvara buku koja može da ošteti sluh malog deteta. Istraživanje je pokazalo da najvecu buku jacine od 115 decibela stvaraju deciji mobilni telefoni.

- Buka koju te igracke proizvode „manja je od buke mlaznog aviona, ali je veca od buke u vecini diskoteka - rekao je audiolog Ricar Larok. - Ucestalo izlaganje zvucima iznad 80 do 90 decibela može da dovede do postepenog gubitka sluha – upozorio je on.

Ne iznad 90
Prema propisima kanadskog Ministarstva zdravlja, buka koju proizvode igracke ne sme da bude veca od 100 decibela. Medjutim, tokom istraživanja strucnjaci su došli do zakljucka da bi „sluh dece bio mnogo bolje zašticen kad bi se postavilo ogranicenje od maksimalno 87 decibela u trajanju od 30 minuta.

Život uz saobracajnice
Studija sprovedena u Tirolu (Austrija), u kojoj je ucestvovalo 1.400 dece uzrasta od osam do 11 godina, pokazala je da buka saobracaja negativno utice na akademske uspehe dece, njihovo ponašanje i sposobnost koncentracije.


 
   Hronicna upala grla negativno utice na zdravlje 

Kada na operaciju krajnikaAutor: CDC/MA | Blic


Krajnici igraju važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija. S druge strane, hronicna upala grla može negativno da se odrazi na opšte zdravlje, pri cemu su deca posebno ugrožena. Uprkos tome, u vecini slucajeva operacija nije neophodna i treba imati na umu da ona sobom nosi znacajne rizike. Na srecu, postoje dobre alternative.

Pedijatri i otorinolaringolozi su se decenijama sporili oko toga da li i kada treba operisati uvecane krajnike kod dece. Sada je, medjutim, na pomolu pomirenje - predstavnici obe discipline sporazumeli su se o zajednickim smernicama. Njihova suština? Za operaciju dece mladje od šest godina od sada ce se primenjivati stroži kriterijumi.

Simptomi
Angina tonsillaris, Tonsillitis palatina, Pharyngotonsillitis – sve su to nazivi za jednu istu bolest: upalu grla, u kojoj ucestvuju krajnici (tonzili). Dete ima jake bolove u grlu, narocito pri gutanju, otežano govori, boli ga glava i stomak, ponekad i povraca. Limfni cvorovi u grlu su cesto takodje oteceni i bolni.

Bolest je uglavnom pracena visokom temperaturom. Iza svega se krije upala tzv. limfaticnog prstena ždrela, složenog odbrambenog sistema koji se sastoji od krajnika ždrela, nepca i jezika. Kod dece predškolskog uzrasta uzrok upale su uglavnom virusi, a kod onih malo starijih cesto i bakterije. Ponekad i stres i uzbudjenje mogu da izazovu upalu grla.

Celije rasporedjene po krajnicima apsorbuju izazivace bolesti i alergene, dešifruju njihove osobine i šalju informacije ostalim organima imunološkog sistema. Medjutim, krajnici mogu i više od toga. Otorinolaringolozi Univerzitetske klinike u Inzbruku su otkrili da krajnici i sami proizvode supstancu koja uništava klice.

Virusna ili bakterijska infekciju
Protiv virusa je medicina i dalje uglavnom nemocna, ali, na srecu, kod upala uzrokovanih virusima poboljšanje nastupa uglavnom vec nakon tri dana. Kada je rec o angini izazvanoj streptokokama, bakterije se suzbijaju penicilinom. Kod virusne infekcije sluzokoža ždrela je blago crvena, dete ima kijavicu i kašlje, promuklo je i nakašljava se. Temperatura je blago povišena. Bakterijsku upalu lekar ce prepoznati po belim ljuspicama ili žuckastobelim naslagama na krajnicima. Limfni cvorovi grla su oteceni, a temperatura dostiže 38,5 stepeni.

Po pravilu, dete nema kijavicu, ne kašlje i nije promuklo.Ako su streptokoke izazvale upalu grla i krajnika, lekar ce preporuciti antibiotike koji uništavaju bakterije i ubrzavaju lecenje. Važno: Strogo se pridržavajte propisanih doza jer samo tako možete biti sigurni da cete uništiti izazivace. To je važno i iz još jednog razloga. Bez penicilina, posle gnojave angine moguce su ozbiljne komplikacije: u tkivu oko krajnika može da se nagomila gnoj, a narocito su opasne bolesti koje kasnije mogu da se jave kao posledica upale krajnika: reumatska groznica, oboljenja srca ili upala bubrega.

Operacija
Aktuelno je mišljenje da operacija krajnika dolazi u obzir pre svega u sledecim slucajevima: kada su krajnici toliko uvecani da su disanje i gutanje konstantno otežani i dete tokom noci ima napade gušenja. Operacija se preporucuje i u slucaju ako dete dobije anginu više od tri puta godišnje tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dve godine uzastopce ili više od sedam puta za godinu dana.

Iako je vadjenje krajnika rutinski zahvat, ipak nije potpuno bezopasan, jer su nakon operacije moguca opasna krvarenja, na dan operacije ili osam dana kasnije, kada otpadne krasta. Zbog ovog rizika, kod dece mladje od šest godina trebalo bi, umesto tonzilektomije (potpuno hirurško uklanjanje nepcanih krajnika), uvek davati prednost tonzilotomiji (umanjenje nepcanih krajnika).
Rizik od naknadnog krvarenja je manji, a i tegobe posle operacije nisu toliko izražene.

Cajevi pomažu
Medjutim, bez obzira na izazivaca bolesti, vlažni oblozi oko grla i na grudima ublažice tegobe mališana. Ako je grlo mnogo oteklo, treba stavljati hladne obloge oko grla ili uviti kockice leda u peškiric i obmotati ga oko grla. Caj od žalfije se koristi za ispiranje grla, ali i za pice, jer ova biljka suzbija bakterije, gljivice i viruse, podstice izbacivanje sluzi i sprecava znojenje. Cajevi od majcine dušice i belog sleza deluju protiv bakterija i podsticu izbacivanje sluzi, dok cvet kamilice ublažava upalu.
 
   Ne prebacujte im vlastite neuspehe 

Ne prebacujte im vlastite neuspeheAutor: CDC/JS | Foto:Northfoto | Blic


Mi uvek želimo da nam deca izrastu u samouverene i srecne ljude, a opet se dešava da su nesigurna i sebe smatraju gorim od drugih. Kako nastaju ti kompleksi i da li smo za njih i mi ponekad krivi?

Svi smo mi pomalo edipovci
Sa tri-cetiri godine svaki decak bi hteo da se oženi mamom, a devojcica da se uda za tatu. Mališani su ljubomorni na roditelja istog pola: decak na tatu, a devojcica na mamu. Ipak, jasno im je da mama bira za muža tatu, a ne trogodišnjeg sina i da se tata nece rastati od mame zbog trogodišnje cerke. Kompleks se preraste i sve dodje na svoje.

Poredjenja su neumesna
Ponekad, medjutim, mališan nikada ne preraste odredjene komplekse. Na primer, decaku ostaje iluzija da ce jednoga dana, kad poraste, postati mamin muž i on podsvesno nastoji sebi da dokaže da je bolji od tate i dostojniji mamine pažnje.Psiholozi smatraju da Edipov kompleks može da se ispolji u želji da se osnuje porodica s mnogo starijim muškarcem, kao i kod parova kod kojih jedan partner preuzima na sebe ulogu „mamice“, a drugi joj se rado potcinjava i ponaša infantilno uprkos sedim vlasima, zahtevajuci stalnu brigu i pažnju. Kako treba graditi odnos s detetom kako mu ne biste usadili Edipov kompleks za ceo život?

Psiholozi savetuju:
- Prilikom svadja i nesuglasica izmedju supružnika nikada ne terajte dete preuzme ulogu posrednika. Odnosi izmedju muža i žene nisu tema koja se razmatra u prisustvu deteta.
- Opasno je ako mama, željna muževljeve nežnosti, udovoljava tu potrebu mazeci se sa sinom.
- Mama ne treba da suprotstavlja sina ocu. Recimo ne bi smela da kaže: „Tata nam je malo grub, ali si ti skroz na mene – tih i nežan.“Majka koja sama podiže sina mora posebno da vodi racuna da mu ne usadi Edipov kompleks. Ona nesvesno ocekuje da joj mališan postane oslonac i zaštita. A dete ne može da bude zaštitnik odrasle osobe koliko god da se trudilo.

Kompleks niže vrednosti se javlja kod deteta ako ono zakljuci da ga roditelji vole ne zbog onoga što jeste, vec zbog uspeha koje postiže. Mi veoma cesto zahtevamo od dece dostignuca kojima ona nisu dorasla: da budu bolji djaci od svojih vršnjaka, da budu lideri i ispolje stvaralacke sposobnosti. Mi verujemo da time stimulišemo decu i podsticemo ih da se usavršavaju. A oni se samo muce jer ne mogu sve da postignu i iskreno misle da cemo prestati da ih volimo ako još jednom na kontrolnom dobiju trojku ili se ne plasiraju dalje na nekom takmicenju.

Kako treba da postupite da kod deteta ne stvorite kompleks niže vrednosti?
- Ne smete da ga ponižavate.

- Što cešce ga hvalite. Navikli smo da ne obracamo pažnju na dobre postupke deteta, vec primecujemo naše ljubimce samo onda kad rade nešto što mi ne odobravamo. A tako je jednostavno pohvaliti mališana kad donese dobru ocenu ili mu se zahvaliti što vam je pomogao da nešto uradite.

- Majka mora da voli dete sa svim slabostima i manama. Mališan od majke ocekuje bezuslovnu ljubav, a ona treba da ga voli onakvog kakav je.

- Pomozite mu da izgradi odnose sa drugim ljudima. Kad adolescent pocne da ocenjuje sebe ocima drugova iz razreda i tvrdi vam da ga ne vole zato što je ridj ili debeo, to znaci da svoje neuspehe u društvu pripisuje spoljašnjim okolnostima.

- Vodite racuna da osetljivo i stidljivo dete ne terate da se previše javno eksponira. Recimo, izbegavajte izjave u stilu: „Da samo cujete kako on divno peva, a posle ce nešto da vam odrecituje...“ To ce samo još više doprineti detetovom povlacenju u sebe.

Opasna simbioza
Od kompleksa maminog sincica ili mamine devojcice pate osobe za koje mama ceo život ostaje jedina znacajna licnost. Sve odluke i postupke mora prvo ona da oceni. Pri tom treba naglasiti da nije rec samo o decacima. I odrasle žene se ponekad plaše da donesu samostalnu odluku, „jer ce se mama naljutiti i nece sa mnom hteti da razgovara“.

Bolesna vezanost za majku se javlja u slucaju kad je žena previše zaokupljena sobom, pa mališan mora da trcka za njom i lovi trenutak kada ce biti primecen, da ceka kada ce biti dovoljno lepo raspoložena da se s njim poigra ili pomazi. To se dešava i onda kad majka optužuje dete za vlastite neuspehe, u stilu: „Zbog tvog rodjenja nisam diplomirala“, „Nakon što si se ti rodila, dugo nisam mogla da se oporavim, ugojila sam se i morala sam da ostavim posao...“ Takva deca se osecaju odgovornom i ostaju u uverenju da joj nešto duguju, pa do groba ostaju vezana za nju.

Talac roditeljskih ambicija
Narcisoidnost, to jest kompleks Narcisa, formira se u predškolskom uzrastu kad dete teži da bude idealno i savršeno da bi udovoljilo mami i tati. A ako malom Narcisu nešto ne polazi za rukom, on ce da kaže:

„Svi ste vi glupi, a ja sam najnesrecniji na svetu“. Narcisi cesto rastu u porodicama u kojima roditelji nisu sklopili brak iz ljubavi, vec iz nužde, iz racuna ili zbog ambicija. Oni insistiraju na obaveznom uspehu svog ceda. To je svojstveno i porodicama koje imaju finansijskih teškoca, pa na dete prebacuju zadatak da nadoknadi njihov neuspeh.


 
   Temperaturu i bol smiruje paracetamol 
Koji lek treba da date detetu ako ga zaboli stomacic ili zub

Autor: CDC/JS | Blic


Kad dvogodišnjak ili trogodišnjak pocne iznenada da se žali na jak bol, roditelje po pravilu hvata panika jer nisu sigurni šta treba da preduzmu.

Trovanje hranom
Simptomi: povracanje, proliv, ponekad povišena temperatura, opšta malaksalost.Prvo pokušajte da otkrijete cime se mališan otrovao. Najcešce u sadržaju koji je dete povratilo roditelj može da vidi nesvarene komadice hrane, koja mu nije prijala, pa je organizam izbacuje.Najvažnije je da se ocisti želudac, zato detetu dajte obicne tople vode. Poželjno je da mu date elektrolitski rastvor (na primer, „orosal“) ili obican caj, kojim cete ga pojiti pomalo ali cesto, da ga ne povrati.U slucaju trovanja, potrebno je odvesti dete lekaru, jer ti simptomi mogu biti manifestacija virusne infekcije (recimo, rotavirusom), narocito ako mališan ima visoku temperaturu.

Povišena temperatura
Simptomi: temperatura premašuje 38,5, ponekad se javlja povracanje i groznica.Lekari savetuju roditeljima da ne žure sa skidanjem temperature ako je niža od 38,5 stepeni (pod uslovom da dete nema neuroloških smetnji kad temperatura može da isprovocira konvulzije). Temperatura je zapravo odbrambena reakcija imuniteta deteta u borbi protiv infekcije, jer se sposobnost razmnožavanja bakterija na temperaturi iznad 37 stepeni znatno smanjuje.

Ukoliko temperatura ne prolazi spontano, neophodno je primeniti postupke za njeno obaranje i ne davati detetu antibiotike. Dovoljno je rashladiti ga tuširanjem mlakom vodom i dati mu neki od antipiretika (recimo ibuprofen ili paracetamol).Postupak možete ponavljati na svakih pet sati, a ako je temperatura veoma uporna, treba upotrebiti paracetamol u vidu cepica.Ako temperatura traje duže od tri dana, neophodan je pregled kod pedijatra, koji ce odluciti o daljem toku lecenja.

Pojava osipa
Simptomi alergije su crveni obrazi, ruke i stomak s pecatima. Ponekad dete ne prestaje da se ceše.Ukoliko dete nema temperaturu i druge tegobe (ponekad je osip znak trovanja ili infektivne bolesti), moguce je da se mališan prekomerno znojio, da mu je u vrticu bilo pretoplo jer je neadekvatno bio obucen. U tom slucaju, osip ce proci posle tuširanja i presvlacenja u laganu pamucnu odecu.

Ukoliko to ne pomogne, dajte mališanu dovoljno tecnosti i izbacite sve namirnice koje mogu da izazovu alergiju, a to su cokolada, južno voce, gazirani napici.Antihistaminici najnovije generacije, koji ne izazivaju pospanost („erijus“, „klaritin“, „presing“) mogu da otklone alergijsku reakciju bukvalno za nekoliko sati. Ako ni posle toga osip ne prolazi i ako mališan ima povišenu temperaturu, neophodna je poseta lekaru. Moguce je da je dete dobilo ovcje boginje.

Tišti ga zub
Simptomi: žali se na bolove, kenjka i place.Ukoliko je vec vece, pa ne možete da stignete u ordinaciju stomatologa, dajte detetu paracetamol da smirite bol. Može pomoci ispiranje usta toplim (nikako vrucim) cajem od kamilice ili žalfije. Ujutru, naravno, odmah odvedite dete kod stomatologa.

I termofor pomaže
Simptomi: nema temperature, niti povracanja i proliva. Samo se žali da ga „boli tiba“. Blagi bolovi u trbuhu najcešce su znak otežanog varenja i ne zahtevaju lecenje. Ipak, iza bolova u trbuhu mogu da se kriju razne tegobe, od zatvora, preko kolika, pa do upale slepog creva. Svom mezimcu možete pomoci na taj nacin što cete plasticnu flašu napuniti toplom vodom, umotati je u šal i dati detetu da je drži na stomacicu. Ako bol ne prestaje ni posle tri sata, vreme je da pozovete lekara, narocito ako je u medjuvremenu detetu porasla temperatura.

Šta sve može da bude razlog za plac


Pretopla soba ne prija bebama
Stigli ste kuci sa bebom i ona stalno place. Prisecate se prica drugarica koje su govorile da su njihove bebe bile sasvim mirne i u panici ne shvatate šta to nije uredu sa vašom bebom. Za pocetak, drugarice se ne secaju dobro, jer i najmirnija beba place bar jedan sat tokom dana i tako trenira svoja pluca. A za to što vas bebin plac pomera iz korena, treba da krivite majku prirodu, jer slušanje bebinog placa kod majke izazove navalu hormona, zbog cega se ona oseca anksiozno i ima potrebu da preduzme bilo šta da bi beba prestala da place. Ako ste sami u toj situaciji, ovaj mali vodic bi trebalo da pomogne. Postoji mnogo razloga zašto beba place:

Neudobno joj je
Ako nije gladna, razmišljajte prakticno. Bebe se cesto žale jer im je neudobno. Mokre pelene bebama smetaju, pa se žale. Pazite na to da joj je odeca udobna, da je u kreveticu ništa ne žulja i na kraju proverite temperaturu u sobi koja treba da bude izmedju 19 i 21 stepen Celzijusa.

Umorna je
Bebama, cak i ako su baš umorne, treba pomoc da utonu u san. Ljuljuškanje i maženje je odlicno za uspavljivanje.

Bolesna je
Ako je vaša be­ba bolesna, plakace više i glasnije nego obicno. Ako ste zabrinuti, nazovite pedijatra. Brzo reagujte ako jako place i to je pro­praceno povracanjem, dijarejom, temperaturom, osipom ili teškocama u disanju.

Previše je iscrpljena
Male bebe ne mogu da podnesu previše stimulacije. Mnogo gostiju ili buran dan mogu da je uznemire i umore. Tada beba, umesto da zaspi, place. Pokušajte da je ušuškate u cebence da bi se osecala sigurno.

Grcevi
Kada beba jako place, skuplja nožice, i to se javlja svakog dana predvece, verovatno je rec o grcevima. Grcevi se javljaju vec posle druge nedelje i traju sve do kraja treceg meseca. Pravog leka nema. Pomaže caj od kormoraca i sirup od mirodjije, ali samo nakratko. Morate da masirate bebin stomak, da ga utoplite i, što je najvažnije, da ostanete smireni.

Dosadno joj je
Cak i male bebe žele društvo. Ako ne želite da sedite sve vreme kraj krevetica, kupite bebi neku zanimljivu šarenu igracku, ili po preporuci evropskih lekara, prekrijte krevetic crvenom maramom, i beba ce ucutati. Kažu da ih marama i to crveno okruženje podseca na vreme koje su proveli u stomaku i da se zbog toga smiruju.
 
   Gazirani napici mogu da ugroze razvoj 


Iako ih deca najviše vole i uglavnom ih piju umesto vode, gazirani napici mogu da ugroze njihov pravilan rast i razvoj.Pored toga što sadrže dosta šecera, najcešce imaju i dosta kofeina, a ne sadrže minerale i vitamine. Ono što je karakteristicno za ove napitke jeste da zbog veoma visoke energetske vrednosti brzo smanjuju osecaj gladi. Pijenjem slatkih gaziranih pica u organizam se unose takozvane prazne kalorije. A ako su deca inace jedu mnogo grickalica i masnih jela u medjuobrocima, gazirani napici samo ugrožavaju njihov pravilan rast i razvoj. Evo još nekoliko razloga zbog kojih bi njihov unos trebalo da bude ogranicen.

Goje - Gazirani i slatki sokovi doprinose gojaznosti. Ako svakog dana dete popije limenku soka (oko 3 dcl), može da se ugoji cak kilogram mesecno. Ne zavaravajte se da napici s oznakom da ne sadrže šecer ne goje.

Oštecuju jetru - Gazirani sokovi oštecuju jetru i dugogodišnja konzumacija može da dovede do ciroze baš kao kod hronicnih alkoholicara.
Uništavaju zube - Gazirani sokovi oštecuju zubnu gledj i utrostrucavaju proces truljenja zubi. Kiselina gaziranih sokova je još pogubnija za zube, od belog šecera u slatkišima.

Dijabetes - Sve što podstice povecanje telesne težine, povecava i rizik od pojave dijabetesa. Pijenje gaziranih pica može da poremeti sposobnost tela da vari šecer.

Problema sa varenjem - Konzumacija gaziranih pica u velikim kolicinama je snažan uzrocnik gorušice. Mnoga gazirana pica su vrlo kisela. Isto tako ona u organizam dovode puno vazduha u obliku karbon-dioksida, koji može da izazove nadutost želuca. A mogu da dovedu i do želudacnih upala.

Pica puna kofeina
Jedna limenka obojenog gaziranog pica s kofeinom je isto što i šolja crne kafe u decjem uzrastu. Zato deca koja u velikoj meri piju slatka gazirana pica s kofeinom imaju problema sa snom, do kasno ostaju budna, ali imaju i problema s koncentracijom pri ucenju. Slatki gazirani napitak u kombinaciji sa sendvicem ili picom daje obrok u kome ima previše ugljenih hidrata, i to onih s visokim glikemicnim indeksom.
 
   Šta izazivaju nelecene infekcije nosa i grla 

Prehlada se brzo pretvori u upalu uhaAutor: E.B. | Blic


Vecina roditelja zna da su infekcije srednjeg uha jedna od najcešcih bolesti kod beba i male dece. Do trece godine cak 70 odsto dece bar jednom preboli upalu uha. Do sedme godina, taj broj skace na 90 odsto.Neka deca su sklonija upalama uha od druge. U rizicnu grupu spadaju: decaci, deca koja idu u vrtic, deca cija braca i sestre imaju ceste upale uha, deca u cijoj porodici postoje slucajevi astme, alergije ili ekcema.

Upale uha obicno pocinju prehladom, koja može da dovede do nakupljanja tecnosti iza bubne opne. Tecnost sama po sebi nije problem, ali je idealno mesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu. Akutna upala uha može da bude vrlo bolna. Deca s upalom uha takodje mogu da imaju povišenu temperaturu i da budu razdražljiva ili bezvoljna. Nekada bubna opna može da pukne zbog povecanog pritiska tecnosti iza opne. Kada se to desi, tecnost iz srednjeg uha pocinje da curi i bol se ublažava.

Znakovi i simptomi
Upale uha se cesto razvijaju odmah posle prehlade i dete uglavnom oseca najveci bol prva 24 sata nakon što se infekcija razvije. Mala deca mogu da trljaju ili povlace uši i da ne odgovaraju na zvukove. Akutne upale uha obicno izazivaju jake bolove i propracene su temperaturom. Starija deca se žale na bolove ili osecaj punoce i pritiska u uhu. Kod neke dece upale uha su stalni problem.

Lecenje
Upale uha se lece na nekoliko nacina, a koji je najbolji za vaše dete odlucice lekar. Mogucnosti ukljucuju: cekanje, da bi se videlo da li ce infekcija da prodje sama od sebe, i lecenje antibioticima.

Cekanje - U nedavnom istraživanju je utvrdjeno da se više od dve trecine dece s upalom uha, koja nisu bila lecena antibioticima, oporavilo u roku od 24 sata. Osim toga, antibiotici ne pomažu kod infekcije koje su izazvane virusom, a i ne mogu da uklone tecnost iz srednjeg uha.
Antibiotici - Ako lekar vidi da je upala izazvana bakterijama, preporucuje antibiotike. Dete bi trebalo da pocne da se oseca bolje posle nekoliko dana, ali lekove mora da popije do kraja, da se upala ne bi vratila. Vecina dece može da imati tecnost u ušima cak i dva meseca posle upale.

Komplikacije
Mnoge nelecene upale uha prolaze same od sebe bez ikakvih komplikacija, ali dugotrajne upale ili upale koje se ponavljaju, mogu da oštete bubnu opnu, kosti u uhu i strukturu srednjeg uha i da tako dovedu do trajnoga gubitka sluha. U nekim slucajevim zbog pritiska dolazi do pucanja bubne opne, i tada iz uha ide krv i gnoj. Iako izgleda strašno, ovo ce detetu olakšati bolove, a bubna opna ce sama da zaraste. Ipak, ako se ovo desi, morate odmah da idete kod lekara.

Cevcice za drenažu
Ako dete ima tecnost u srednjem uhu koja utice na njegov sluh ili ima ponavljane upale koje ne prolaze posle antibiotika, pedijatar može da predloži umetanje cevcice za drenažu uha. Rec je o hirurškom postupku, tokom kog je dete pod totalnom anestezijom.

Prevencija
-Zaštitite dete od duvanskoga dima. Kod dece koja udišu dim su vece verovatnoce da ce se prehlada razviti u upalu uha.
-ko imate bebu dojte što duže možete. Statistike pokazuju da bebe koje jedu na flašicu imaju dva do tri puta vecu mogucnost za upalu uha. Ako vec mora da jede na flašicu, držite bebu uspravno.
-Pitajte lekara za vakcinu protiv bakterije pneumokoka. Ova vakcina deluje protiv sedam najcešcih podtipova bakterije pneumokoka koji se nalaze kod dece. Daje se kao serija od cetiri injekcije u dobi od 2, 4, 6 i 15 meseci.

Šta možete da uradite sami
Ako dete u toku noci zaboli uho, možete da mu pomognete samo tako što cete na razne nacine smanjiti bol.
- Pitajte dežurnog pedijatra koji lek protiv bola sme vaše dete da popije. Lek dajte iskljucivo prema receptu, godinama i kilogramima vašeg deteta.
- Postoje i kapi za uši koje sadrže blagi anestetik, koje takodje smete da stavljate samo prema receptu. Pre nego što ih stavite, flašicu sa kapima ugrejte u mlakoj vodi. Položite dete na ravnu površinu s upaljenim uhom prema gore. Ne pokušavajte da ukapati kapi dok vam je dete na rukama ili u krilu. Ako iz uha ide krv ili gnoj nikako ne stavljajte kapi.
- Zaboravite na acetisalnu kiselinu kod dece koja su mladja od 16 godina.
- Zagrevanje uha toplim suvim peškirom može kratkorocno da pomogne.
 
   Mališani imaju problem sa deformitetom stopala 

Sve više dece ima deformisana stopalaAutor: b. t. | Blic


Mališani u Srbiji uglavnom imaju problem sa deformitetom stopala. Skoro 90 odsto predškolaca ima deformitete stopala koje je neophodno korigovati, pokazali su rezultati istraživanja.Ovo su podaci koje saopštila prim. dr Svetlana Matijaševic, fizijatar i reumatolog, nakon što je završila istraživanje u Domu zdravlja Savski venac.

Tacnije, statisticki je obradila rezultate sistematskih pregleda koji su radjeni 2007. i 2008. godine na teritoriji opštine Savski venac. Ovi pregledi su obuhvatili 1.092 dece predškolskog uzrasta i 841 dete u osnovnim školama na teritoriji opštine Savski venac. Na pregledu je ustanovljeno da deformitete stopala ima 83 odsto mališana predškolskog uzrasta, dok su medju osnovcima ustanovljeni deformiteti stopala kod 320 ucenika.

Deformitet stopala utice na poremecaj pravilne statike tela, koji, ako se ne koriguje na vreme, vec u osnovnoj školi može da izazove bolove u kicmi,nogama, nepravilno držanje i druge tegobe.Kako da roditelji prepoznaju da li sasvim malo dete ima ravna, odnosno spuštena stopala, savetuje dr Predrag Mugoša, fizijatar, sportski lekar i akupresurolog.

- Dok su deca mala, njihova stopala gotovo uvek izgledaju spušteno - kaže dr Mugoša. - Delom zato što su bucmasta, puna potkožnog tkiva. Do pete godine mnoga stopala mogu da izgledaju spušteno, iako to nisu. Za takvo stopalo kažemo da je fleksibilno spušteno stopalo. Postoji jednostavan test kojim možete da otkrijete da li je tako kod vašeg deteta. Skinite mu carapice i recite mu da, stojeci na podu, prvo podigne prstice, a zatim da stane na prstice.

Pažljivo gledajte i, ako vidite da se svod stopala pritom podigao, znaci da dete ima fleksibilno stopalo. Pravo spušteno stopalo pri ovom testu ostaje potpuno priljubljeno uz pod. Ako primetite da ima spuštena stopala, odvedite dete kod fizijatra, koji ce preporuciti vežbe i obucu koja ce uticati da se stopala pravilno razviju.

Obuca za pravilan razvoj stopala
Upravo ova poražavajuca statistika pokrenula je vlasnike kompanije „Rudo“ a.d. da naprave decje cipele namenjene mališanima koji imaju probleme sa stopalima. Rec je o anatomskoj korektivnoj obuci, koju mogu da nose deca sa blagim pocetnim deformitetima koji ce se korigovati nošenjem ove vrste obuce. Cipele su napravljene od kože, da bi stopalo moglo da diše, a djon je gumeni kako bi se sprecilo klizanje. Pažnja je posvecena i dizajnu obuce, cime je estetika potpuno uskladjena sa funkcionalnošcu i terapijskom ulogom. Brojevi obuce se krecu od broja 22 do broja 36.


 
   Lekove za decu uzimati samo uz preporuku lekara 

Lekove za decu uzimati samo uz preporuku lekaraAutor: M. Škrbic | Blic


Umesto da poslušaju savete lekara i grip i prehladu kod dece lece cajevima, pilecom supom i propisanim medikamentima, roditelji mališanima cesto kupuju lekove po preporuci komšija i rodbine ne bi li što pre ozdravili. Medjutim, mnogi roditelji ne znaju da upotrebom tih lekova deci mogu doneti više štete nego koristi.

Britanska agencija za kontrolu lekova nedavno je upozorila roditelje da ne bi trebalo da daju deci vecinu lekova protiv kašlja i prehlade zbog strahovanja za njihovu bezbednu upotrebu i za dokaze da desetine proizvoda ne deluju. Upozorenje se posebno odnosi na 15 sastojaka (pogledati tabelu) pronadjenih u vecini lekova protiv kašlja i prehlade od kojih se mnogi vec godinama koriste u proizvodnji.

Da lekovi sa pomenutim supstancama postoje na tržištu Srbije potvrdjuju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.
- Pojedine od navedenih supstanci nalaze se u lekovima kao monokomponentne ili u kombinaciji sa drugim supstancama. Lekovi koji ih sadrže uglavnom su u obliku kapi i spreja za nos, tableta i oralnog praška protiv kijavice i simptoma gripa, kao i krema za kožu, i oni se izdaju ili na lekarski recept ili bez njega, u zavisnosti od režima izdavanja koji se nalazi na njihovoj dozvoli za stavljanje u promet - kaže za „Blic“ Pavle Zelic, PR Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Medjutim, lekari objašnjavaju da primena ovih lekova uz strucni nadzor ne može škoditi. Ali roditelji cesto prave greške jer ih na svoju ruku daju deci, kaže dr Jovanka Brailo, pedijatar iz DZ „Palilula“.Doktorka istice da je štetnost pojedinih supstanci našim medicinarima odavno poznata, zbog cega se lekovi koji ih sadrže izbacuju iz ceste upotrebe. Kao primer ona navodi efedrin, koji se koristi u obliku kapi za nos, a koji lekari propisuju samo u izuzetnim situacijama. Doktorka napominje da deci za kašalj i izbacivanje sekreta ne treba davati sirupe, jer oni sadrže opijate. Umesto toga, bolje je napraviti caj od belog sleza.

Šta može biti štetno ako se nepravilno koristi


Lekovi koji sadrže difenhidramin:
- Dermodrin, krem

Lekovi koji sadrže fenilefrin:
- Coldrex, HotRem med i limun, prašak za oralni rastvor
- Coldrex Junior, prašak za oralni rastvor
- Influrex
- Coldrex Caplets, film tableta

Lekovi koji sadrže pseudoefedrin:
- Rinasek, sirup
- Rinasek, tableta
- Tylol Hot, oralni prašak
- Tylol Hot za decu, oralni prašak
- Tylol Hot-D, oralni prašak
- Aspirin Complex, granule za oralnu suspenziju
- Caffetin cold, film tableta
- Defrinol, sirup
- Defrinol, film tableta

Lekovi koji sadrže oksimetazolin:
- Operil, sprej za nos
- Operil, kapi za nos
Lekovi koji sadrže

ksilometazolin:
- Olynth, kapi za nos
- Olynth, sprej za nos
- Nasic za decu, sprej za nos

Lekovi koji sadrže hlorfenamin:
- Grippostad, kapsula, tvrda
 
   Saznajte sve zablude vezane za prvu obucu za decu 

Cipele ne treba da budu cvrsteAutor: CDC/DM/MA | Foto:Northfoto | Blic


Kada vidimo kako beba ka nama pruža svoje nožice s malim stopalima, slatkim prsticima i minijaturnim nokticima, prvo što pomislimo je da je zapravo šteta da se ovo malo cudo prirode zatvori u kabastu cipelu. To je zaista tacno: mnogi roditelji prerano razmišljaju o prvim cipelama za svoje dete: kako bi trebalo da mu stoje? Koliko treba da su cvrste? Koliko je normalno da koštaju?

Sve su to važna pitanja, ali do prvih koraka vašeg potomstva mirno možete da ih ostavite bez odgovora. Rasprostranjena je, naime, zabluda da je malom detetu prava obuca potrebna cim pocine da uci da hoda. Istina je, pak, da deca mogu najbolje da nauce da hodaju bosonoga. Prvi par cipela im je potreban tek kada pocnu da prave samostalne korake, ako je hladno, ili ako postoji opasnost da se povrede. Austrijski medicinari su o ovoj temi sastavili cak i smernice koje je objavilo njihovo Ministarstvo za porodicu.

Zablude o decijim cipelama:
1 Prve cipele moraju da budu cvrste i da pružaju dobar oslonac
Pogrešno! Što su tvrdje i cvršce, cipele više stežu stopala. A stopalima je potreban slobodan prostor, da bi mogla da se krecu i da se zdravo razvijaju.

2 Odgovarajuce cipele su duge tacno koliko i stopalo.
Netacno! Odgovarajuce decije cipele bi trebalo da budu 12 do 17 milimetara duže od stopala.

3 Oznaceni broj obuce predstavlja pouzdan oslonac
Ni izdaleka! Kod 90% decijih cipela velicina je oznacena maltene proizvoljno. Piše, recimo, da je broj „23“, a zapravo je samo „21“. Zbog toga uvek izmerite decije stopalo i unutrašnju dužinu cipele.

4 Nikako ne treba uzimati korišcenu obucu
Zavisi! Ako je nošena obuca detetu taman i nije iskrivljena na jednu stranu, baš ništa ne govori protiv daljeg nošenja takvih cipelica. To je ujedno i ujedno i ušteda novca i sirovina.

5 Deca tacno osecaju da li su im tipele taman.
Ne! Deca najcešce kažu da su im cipele „taman“, cak i ako to možda uopšte nije tacno – tako su bar u svom istraživanju ustanovili Austrijanci.

6 Skupe decije cipele su bolje od jeftinih
Na mora da znaci! Visoka cena ni u kom slucaju nije i garncija kvaliteta. Jedna analiza brojeva cipela je, sem toga, pokazala da skuplje cipele ni u kom slucaju nisu preciznije obeležene.

Mekana stopala
- Decija stopala su veoma meka, pa lako dolazi do uganuca i deformacija (npr. zbog nošenja premale obuce).
- Veoma je zdravo da deca hodaju bosonoga: mišici stopala jacaju i navikavaju se na razlicite pokrete. Osim toga, ovo je najbolji nacin da se stopala odmore od hodanja u cipelama!
- Decija stopala prilicno brzo rastu: u uzrastu od 3 do 6 godina u proseku za 1 milimetar mesecno.
- Da bi se stopala potpuno razvila, potrebno je oko 16 godina.
- Mališani ne mogu da ocene da li im cipele odgovaraju ili ne. Mnogi od njih cak i za obucu koja je znatno kraca od njihovih stopala kažu da su im „taman“.
- Zbog toga važi pravilo: Proveravajte velicinu svakih 3-4 meseca!

Kada je obuca taman
- Stopala znaju da budu prilicno hirovita. Ponekad su razlicite dužine, ujutru su kraca i uža nego uvece, u stojecem stavu su duža nego u sedecem ili ležecem. Kada su pokretu, stopalima je potrebno mnogo prostora, jer se pri svakom koraku prsti pomeraju napred.
- Da bi se deca osecala prijatno u obuci, u delu gde se nalaze prsti treba da imaju bar 12 milimetara manevarskog prostora. Nova obuca cak sme da bude i do 17 milimetara duža. Prednost je u tome što ce mališan moci da je nosi nekoliko meseci.
- Važno je da decija obuca bude što mekša i elasticnija.

Premala obuca
Aktuelna istraživanja u Austriji pokazuju da više od polovine sve dece nosi premalu obucu, iako roditelji misle da su im cipele taman.
- Premala obuca izaziva deformacije decijih stopala.
- Premala obuca može da izazove i druga oštecenja (kolena, kuka i kicme) i da negativno utice na radost kretanja.

Polovna obuca je OK

Evo još nekoliko zabluda vezanih za decju obucu:

- Da li moje dete sme da nosi i korišcenu obucu?
Naravno. To je rešenje kome pribegava više od 50 odsto roditelja. Vodite racuna da „nove“ cipele nisu više iznošene s jedne strane i da su dovoljno velike, to jest dugacke.

- Da li je tacno da je skupa obuca bolja od jeftine?
Ne. Visoka cena nije garancija kvaliteta.

- Šta je bolje za decu: da nose papuce ili da idu bosonoga po kuci?
Za decu je najbolje da idu bosonoga, a ako nose papuce, onda neka bar budu odgovarajuce (više od 80 odsto dece nose premalu kucnu obucu).
Savet: Isprobajte carape koje se ne klizaju. U njima su stopala pokretljivija, a vi cete lakše moci da procenite da li je velicina odgovarajuca.
 
   Zbog cega nastaje glavobolja kod dece i koji su simptomi 

Decju migrenu je teško prepoznatiAutor: CDC/MA | Foto:Northfoto | Blic


„Glavobolja u stomaku“? Nemojte da se cudite, kod mališana se migrena ispoljava drugacije nego kod odraslih...Migrena odavno više nije samo bolest odraslih. Strucnjaci beleže porast slucajeva glavobolje medju decom i omladinom. Deset odsto dece do 15. godine života suoceno je sa ovim problemom. Razlika je jedino u nacinu na koji se on manifestuje, pa zato cesto ostane neotkriven.

SIMPTOMI
Bolovi u drugim delovima tela
Kod neke dece se tegobe i ne javljaju u obliku glavobolje. Cesto se žale na mucninu, probleme sa varenjem ili povracanje. Ukoliko se javi glavobolja, ona ne zahvata samo polovinu glave, kao kod vecine odraslih, vec citava glava pocinje da pulsira.

Promena ponašanja
Za vreme napada migrene deca se obicno smire i žele da legnu. Karakteristicni su i jaka žedj, povišena temperatura i upadljivo bledilo. Deca školskog uzrasta gube koncentraciju i ne uspevaju da urade domace zadatke. Tipicni su i otežan govor i poremecaj opažanja.

Koliko traju napadi
Vecina migrena traje u proseku od 30 minuta do šest sati. Fizicka aktivnost pogoršava i pojacava bol. Ponekad zamagljen vid, svetlucanje ili crtice u vidnom polju mogu da najave glavobolju. Ove promene sa vidom uglavnom se dešavaju od 10 do 30 minuta pre pocetka migrene. Takodje, nekada se javlja slabost u mišicima, poremecaj koordinacije, poteškoce u govoru...

UZROCI
Psihicki stres
Škola, domaci zadaci, preopterecenost - deca su danas izložena velikom stresu, a on je jedan od glavnih pokretaca napada migrene.

Oscilacije nivoa šecera u krvi
Morate nešto da obavite, pa cete odložiti rucak? To uopšte nije dobra ideja, barem kada je vaše dete u pitanju, buduci da su mališani izrazito osetljivi na preskakanje obroka i neredovnu ishranu. Nagle promene sadržaja šecera u krvi cesto kod njih izazivaju napade migrene. I preterana fizicka aktivnost može da izazove glavobolju.

Kasni odlazak na pocinak
Za decu je veoma važno da imaju strogo utvrdjeni ritam spavanja, a narocito ako su sklona glavoboljama. Ako dete smestite suviše kasno u krevet ili ako spava krace nego uobicajeno, možete ocekivati da ce sledeceg dana imati migrenu.

Spoljašnji uticaji
Vlažno vreme, pregrejane prostorije, boravak u neprovetrenim sobama, napici iz frižidera ili hladno jelo - sve to može da izazove glavobolju kod dece.

LECENJE
Obezbedite red i mir
Najvažnija je preventiva. Roditelji treba da vode racuna o tome da dete ima jasno strukturisan dnevni raspored, ukljucujuci i ishranu i spavanje. U slucaju da je migrena vec nastupila, pomoci ce mu san i hladni oblozi na celu.

Ugljeni hidrati pred spavanje
U pojedinim slucajevima se pokazalo da konzumiranje pahuljica pred spavanje može da spreci napad migrene.

Lekovi
Ukoliko sve ovo ne deluje, koriste se lekovi protiv bolova. Za decu su najpogodniji „ibuprofen“ i „paracetamol“. Uz njih, lekar može da vam prepiše i neko sredstvo protiv mucnine. Ako problem duže potraje, obratite se neurologu.

Masaža pomaže
Evo dve jednostavne masaže koje pomažu u uklanjanju glavobolje kako kod dece, tako i kod odraslih.Masaža slepoocnica - Prislonite kažiprst i srednji prst uz slepoocnice i oprezno ih masirajte kružnim pokretima. Posle nekoliko trenutaka imacete utisak da se koža glave malo podigla i oseticete kako se postepeno opuštate. Vodite racuna o tome da je ovaj deo lica veoma osetljiv i da ne smete mnogo da pritiskate. Masaža treba da traje oko pola minuta.
nOpuštanje vrata - Kažiprstom i palcem jedne ruke nežno masirajte mišice duž potiljacne kosti - od spolja ka unutra. Zatim prstima prevlacite duž kicme. Oba pokreta napravite po cetiri puta.

Srednjoškolci cešce pate od glavobolje
Migrena koja se javlja kod oko pet odsto dece u osnovnoj školi i kod 10 odsto adolescenata definiše se kao porodicni poremecaj. Napadi su jednostrani i povezani su sa anoreksijom i povracanjem. Mogu da se jave pored uobicajenih simptoma i osetljivost na svetlost, buku ili mirise. Oko dva odsto dece razvija simptome migrene u prvih deset godina života, i kod vecine takvih mališana ispitivanja su pokazala da i roditelji imaju problem sa glavoboljom. Do sedme godine od migrena više pate decaci, od sedme do dvanaeste godine podjednako su zahvacena oba pola, a posle dvanaeste godine migrena više muci devojcice. I još jedan podatak, ako se migrenske glavobolje prvi put jave u školskoj dobi, oko 70 odsto dece ce ih imati i kada odraste.
 
   Pomoc za bebu koja ima problem sa varenjem 

Sprecite nastanak grcevaAutor: B. Tasic | Foto:Northfoto | Blic


Ako beba vec u prvim nedeljama cesto, iznenada, bez pravog razloga u više ili manje isto vreme pocinje da place, uglavnom se radi o grcevima. Grcevi su prirodna pojava iako predstavljaju pravu brigu za roditelje. Javljaju se iz dana u dan vec u prvim nedeljama života i traju do treceg ili cetvrtog meseca, ali ne ometaju napredovanje bebe, jer dok grceva nema, beba dobro jede i mirno spava.

Zašto nastaju grcevi?
Pocetni deo probavnih i disajnih organa je zajednicki, što uslovljava da akt gutanja i akt disanja budu sinhronizovani. Odrasla osoba kad guta hranu ne guta vazduh, a kada udiše vazduh ne udiše hranu. Neretko, nervozne, užurbane osobe gutaju vazduh kad jedu, pa zato podriguju ili ispuštaju gasove. Ovaj poremecaj se zove aerofagija.Beba u drugom mesecu pocne snažno i halapljivo da sisa i pri svakom gutljaju proguta veci ili manji mehuric vazduha. U želudacnom sadržaju ovi se mehurici medjusobno spajaju u jedan ili više mehurova. Sav vazduh kojeg se beba ne oslobodi podrigivanjem krene sa želudacnim sadržajem duž creva. Cesto je precnik vazdušnog mehura veci od precnika creva, pa se ona bolno rastežu. Na brojnim prevojima i fiziološkim suženjima to je posebno izraženo - u tim trenucima beba vrišti do zacenjivanja.

Pomozite bebi
Ako beba ima grceve, pomoci ce joj kružna masaža stomacica. Masažu zapocinjete u podrucju oko pupka, u smeru obrnutom od kazaljki na satu. Mogu da pomognu i cajevi ciji je uglavnom osnovni sastojak kormorac. Izbegavajte kim i dodavanje šecera u caj, jer ce šecer samo da pogorša fermentaciju u crevima. Danas postoje i kapi i sirupi koji nekim bebama pomažu, ali nekima ne.

Prohodan nos
Kada joj je zapušen nos, beba se pri gutanju davi, zna da se zagrcne, diše kroz usta, pa se naguta vazduha.Nos se najjednostavnije cisti tako što se beba položi potrbuške duž leve podlaktice, malo se izlupka po ledjima, a zatim se u istom položaju vlažnim kažiprstom i palcem desne šake iscedi (ispumpa) nosni sadržaj. To se radi energicno, od korena nosa ka nosnim otvorima. Može se koristiti i pumpica. Omiljene kapi od belog sleza samo povecavaju kolicinu sekreta. Fiziološki rastvor se može ukapavati kod suvog, lepljivog sekreta da ga ovlaži, ali se nakon toga obavezno mora na vec opisan nacin odstraniti sekret.

Položaj pri dojenju
Bebina glavica mora biti postavljena naviše u odnosu na ostali deo tela (poluležeci položaj), jer u ležecem, horizontalnom položaju uvek postoji mogucnost da se deo tecnosti iz usta prelije ka nosu, pa se beba bori za vazduh i pocinje da ga guta. Znaci, nikada nemojte nuditi bebi dojku ili bocicu a da bebu ne pridignete, ne uzmete u narucje.

Posle obroka u uspravan položaj
Najbolje je da bebu prislonite uz grudi, tako da glavica bude u visini vašeg ramena. Na ovaj nacin cete postici da mehurovi vazduha, kao lakši, isplivaju na površinu želudacnog sadržaja, a blag pritisak bebinog stomaka o vaše grudi olakša njihovo izbacivanje. Kod beba rekordera, koje gutaju ogromne kolicine vazduha, savetuje se da se dojenje prekine jednom do dva puta i da se podrigivanjem oslobodi mesto za ostatak obroka. Ponekad se preporucuje i skracivanje vremena izmedju dva obroka - ne cešce od dva sata - da beba ne bi pregladnela pa halapljivo prihvatila sledeci obrok.

Budite smireni
Vaša beba nije bolesna, ona je zdrava. I, što je najvažnije, ona vas posmatra. Znajte da se dete ne radja s urodjenom sposobnošcu da izmeri jacinu neprijatnih senzacija, ono to stice kroz iskustvo u toku života. Ali zato ima urodjeni refleks da prati reakcije odraslih, a pre svega majke. Zato grcevima nemojte da pridajete znacaj koji ne zaslužuju, pa ce se i vaša beba ubrzo uveriti da to nije vredno trošenja energije na beskoristan plac.

Greške koje treba da izbegavate
Stavljanje bebe na grudi dok grcevi traju: u jednom trenutku to može da smiri bebu, ali posle toga stanje može da se pogorša. Beba može da proguta dodatnu kolicinu vazduha, a fermentacija mleka ce samo da pojaca bolove.Druga stvar koju treba da izbegavate ako vaša beba koristi adaptirano mleko je menjanje mleka bez savetovanja sa lekarima. Samo pedijatar može da da ispravan savet koje mleko da izaberete i koje bi, s obzirom na sve okolnosti bilo najbolje za dete ako vec ne sisa. Cesto menjanje mleka ako dete dobro napreduje i nema druge smetnje (povracanje, dijareju) se ne preporucuje.


 
   Ne štitite uvek najmladje dete 

Ne štitite uvek najmladje deteAutor: B.Tasic | Blic


Mnogi roditelji ne znaju kako da se postave prema starijoj i mladjoj deci. Da li treba imati iste kriterijume i prema jednima i prema drugima... Evo šta kažu britanski psiholozi, koji su nakon dvogodišnjeg istraživanja došli do sledecih zakljucaka.

Najstarije dete
- Ostavite neke zadatke za mladju bracu i sestre. Nemojte sav teret odgovornosti prebaciti na njegova nejaka pleca.
- Pokažite mu da niste savršeni. Prvenci se ugledaju na vas, zato pravite greške da bi se oni opustili.

Srednja deca
- Pomozite im da nadju svoje mesto u porodici. Ali imajte na umu da to mogu biti stvari koje se razlikuju od onih koje su vama važne.
- Pomozite im da se izbore za ono što žele i suoce sa konfliktnom situacijom.
- Redovno razgovarajte sa njima u cetiri oka i pažljivo slušajte šta imaju da vam kažu.

Najmladje dete
- Dajte im odgovorne zadatke. To ce im pomoci da se osecaju važnim umesto da veruju da ništa što oni urade ne valja.
- Pritisnite ih. Cesto nekažnjeno urade ozbiljne stvari i stoga moraju da postanu svesni da njihovi postupci imaju odredjene posledice.

Jedinac
- Igrajte se s njim. Jedinci žive u svetu odraslih, pa im zabava i igra pomažu.
- Ne gledajte ih kao ogledalo vlastite licnosti. Ponašajte se prema njima kao prema posebnoj licnosti i ne opterecujte ih svojim ocekivanjima.


UPIS JE 1 x PREPRAVLJEN: Branislav Nesic U 16.04.2009 - 12:43.
 
   Zlatni saveti za vase dete 

Sokovi su krivi za dehidraciju


„Koka-kola“ iz koje je ispario ugljen-dioksid i limunada mogu da izazovu štetne posledice kod dece obolele od stomacne infekcije, upozoravaju strucnjaci. Najnovije smernice britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) demantuju uvreženo mišljenje da slatki napici rehidriraju organizam malih pacijenata i ukazuju na to da oni cak mogu da pogoršaju simptome.

Vocni sokovi i napici sa mehuricima takodje ne pomažu, isticu strucnjaci i preporucuju da se mališanima daju elektroliti u prahu rastvoreni u vodi. Nove preporuke NHS namenjene su zdravstvenim strucnjacima koji vode brigu o deci u uzrastu do pet godina. Mnogi roditelji, medjutim, i dalje veruju u delotvornost gaziranih pica, zato što ona podsticu rast nivoa šecera u krvi. Dr Stiven Marfi, predsednik komisije koja izdala smernice, tvrdi da mikroorganizmi cesto privremeno oštecuju zidove stomaka i creva i da napici sa visokim sadržajem šecera dodatno pogoršavaju situaciju. U oralnim rastvorima za rehidriranje organizma postoji pravilan odnos izmedju kolicine šecera i soli, pri cemu šecer podstice apsorpciju soli. Majke, cije bebe imaju stomacnu infekciju ali još nisu dehidrirale, treba da nastave da ih doje, dok onu decu koja se oporavljaju treba podsticati da normalno piju i jedu.

Strucnjaci savetuju - kojim sportom treba da se bave


Plivanje je idealno za trogodišnjake
Vecina roditelja smatra da njihovi mališani treba da se bave nekim sportom. Medjutim, cesto su u dilemi u kom pravcu da ga usmere i u koju sportsku sekciju da ga upišu. Nikada nisu sigurni kada je pravo vreme, da li su mališani dovoljno razvijeni, da li ce im biti preteško. Zato ove dane odmora iskoristite i vidite šta vašem mališanu najbolje ide, a o spremnosti dece i najboljim godinama koje se preporucuju za odredjene fizicke aktivnosti najbolje bi bilo da poslušate strucnjake. U ovom tekstu vam prenosimo savete strucnjaka, koji su objasnili kako razlicite sportske aktivnosti uticu na mališana i sa koliko godina bi vec mogli da pocnu sa treniranjem ili sa rekreacijom.

Kuglanje
Danas je kuglanje veoma popularno medju decom i mladima. Na svakom koraku otvaraju se kuglane. Kuglanje je postalo samostalan sport, mada još uvek nije olimpijska disciplina. Uz redovan trening svako dete može da postane snažno, izdržljivo i savitljivo. Kuglanje razvija preciznost i sistematicnost.
Uzrast: od 7 godina

Karate
Karate je klasicna japanska borilacka veština koja dozvoljava primenu svih delova tela radi samoodbrane bez oružja. Karate razvija koordinaciju, elasticnost, snagu i okretnost. Zahvaljujuci istocnjackim borilackim veštinama, deca uce da se koncentrišu, kanališu emocije i usmeravaju energiju u nešto korisno. Veliki plus ove sportske discipline leži u tome što ce sve što nauci mališan moci da primeni i u životu, recimo ako u dvorištu treba da se odbrani od nasilnika. Karate ujedno jaca i celici ceo organizam.
Uzrast: od 5-6 godina

Badminton
Igra s reketom i pernatom lopticom nije samo zanimacija izletnika u prirodi, vec i potpuno nezavisan vid sporta. Izvanredno razvija brzinu reakcija, doprinosi gipkosti celog tela i odlicnoj kondiciji. Reket za badminton je lagan, pa se mališan nece naprezati u igri.
Uzrast: od 6-7 godina

Gimnastika
Spretni kolutovi na strunjacama, igra s trakom ili loptom, greda, razboj, parter... Dok su deca mala, lako prave stoj, most ili špagu. Ne plaše se grede i s lakocom se pentraju na razboj. Sticu gracioznost, lepo držanje, pravu kicmu i snažne mišice.
Uzrast: od 4 godine

Tenis
U celom svetu jedan od najpopularnijih sportova. Koristan je za opšti fizicki razvoj, koordinaciju pokreta, razvoj snage. Ali pre nego što stignu do Vimbldona, male šampione cekaju dugogodišnji uporni treninzi: sa pet godina tri puta nedeljno, sa šest - cetiri, a što su stariji, to se napor povecava.
Uzrast: od 5 godina

Plivanje
Plivanje razvija pluca i celokupnu muskulaturu. Najveci minus za malu dece krije se u tome što se ona na samom pocetku treniranja cesto prehlade. Zato roditelji treba da vode racuna da dete zimi dobro osuši kosu i ne zaboravlja da stavi kapu.
Uzrast: od 2-3 godine

Sportski ples
Sportski ples je takmicarska aktivnost koja spaja umetnost i sport. Jedna je od retkih disciplina u kojoj se devojcice i decaci ravnopravno nadmecu i to na istom mestu. Mališani ce nauciti da savršeno vladaju svojim telom, ispravice kicmu, imace graciozan hod. Plesaci su veoma izdržljivi, imaju zavidno jaku muskulaturu, cvrstu kicmu, razvijenu koordinaciju, gipkost i ravnotežu.
Uzrast: od 4 godine

Umetnicko klizanje
Lepi kostimi, ushiceni gledaoci, raznorazni akseli i drugi elementi od kojih publici zastaje dah... Istina, sve to sledi tek posle dugih godina upornih treninga, padova i modrica. Put u veliki sport na ledu treba poceti sa 4-5 godina. Jer upravo u tom uzrastu decji mišici i tetive su veoma elasticni, pa vašem buducem šampionu nije teško da visoko podigne nogu ili da se spusti u cucanj. Osim toga, mališani takoreci ne osecaju strah, pa lako nauce i izvode i najteže akrobatske elemente.
Morate ipak imati na umu da su i na treninzima i na takmicenjima moguce povrede.
Uzrast: od 4-5 godina

Aikido
Aikido je japanska borilacka veština. Razvija koordinaciju, snagu i spretnost. Mališan ce postati jaci i sigurniji u sebe, nece se bojati da se odbrani ako ga zadirkuju stariji drugari.
Uzrast: od 5 godina

Deca se sve cešce ne ponašaju u skladu sa svojim godinama


Odrasli pre vremena
Svidelo se to nama ili ne, deca danas odrastaju u kompleksnijem svetu nego roditelji. Prednosti su što ce u životu imati mnogo više izbora nego vi. A mane... Deca danas ranije sazrevaju, sve ranije pokušavaju da budu odrasli, odnosno da rade stvari rezervisane za odrasle. Šta treba da uradite ako vam se cini da se dete ne ponaša u skladu s njegovim godinama?

Budite mu primer
Vaš partner i vi prvi ste mu uzor. Ako vi volite da se šminke i nosite kratko, nemojte da se cudite što to voli i vaša cerka. Ako ste pušac ili cesto pijete, i vaše dete ce te stvari da smatra normalnim.
Savet: Devojacki razgovori o kozmetici su OK, ali ne razgovarajte samo o tome. Naucite ih da postoje i druge, važnije stvari.

Budite strpljivi
Deca danas znaju više o svetu i zabranjenim temama nego što ste znali vi kada ste bili mladi. Seks je danas svuda, na TV-u, u muzickim spotovima, i koristi se za prodaju svega - od cokolade do parfema. Veliki uticaj na sve ima i pritisak vršnjaka, pa ako njegovi ili njeni prijatelji vec imaju decka ili devojku, i oni ce želeti isto. Bez obzira na to koliko god odraslo delovali, znajte da je rec o deci i tako treba i da ih tretirate. U redu je da sa decom imate prijateljski odnos, ali vi niste njihov prijatelj vec roditelji, pa se tako i ponašajte.
Savet: Ne panicite. Jacajte samopouzdanje svog deteta tako što cete mu davati komplimente, ne samo za izgled, vec i za njegov karakter i inteligenciju. Ignorišite, koliko god možete, nezrelo ponašanje kojim samo pokušavaju da pridobiju vašu pažnju.

„Ne” je carobna rec
Vaš sin (ili cerka) žele kompjutersku igricu koja nije namenjena njihovim godinama. Objašnjavaju vam da je vec svi u razredu igraju. Ili, cerka želi da sama sa drugaricama ide na more, a vi mislite da za to još nije spremna.
Savet: Vi najbolje poznajete svoje dete. Samo vi možete da procenite de li je vaše dete spremno da se nosi sa nasiljem u igricama ili filmovima. Takodje samo vi znate da li je spremno da ode na odmor bez nadzora odraslih. Ako smatrate da nisu spremni za takve stvari, jednostavno recite - „ne”. Nekada se deca prave da su zrelija nego što jesu. Zato ste vi tu da im objasnite zbog cega ste rekli „ne”. Takodje, deca moraju jasno da znaju gde im je granica.


 
   Šta da uradite ako detetu cesto krvari nos 

Led zaustavlja krv iz nosa


Dešava se da deci iznenada potece krv iz nosa, narocito ako su nemirna pa su se potukla s drugarima ili ih je lopta u dvorištu udarila u glavu. Ponekad je dovoljno da dete malo jace „dune“ nos, pa da jurne krv. Ta krvarenja su najcešce sasvim bezazlena i prolaze sama od sebe, iako deluju strašno i izazivaju brigu roditelja. Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Šta ne sma da se radi:
- Nipošto nemojte staviti dete u horizontalan položaj bez jastuka ispod glave, s nogama dignutim uvis. U takvoj pozi priliv krvi ce se samo pojacati.
- Ne zabacujte detetu glavu unazad jer se tako smanjuje odliv krvi kroz vratne vene, a samim tim pojacava krvarenje. Osim toga, mališanu tako preti opasnost da se zagrcne, što može da izazove povracanje i gušenje.
- Kad se krvarenje zaustavi, ne treba odmah davati detetu da jede niti da pije kakao ili caj. Hrana i ti napici povecavaju krvni pritisak i proširuju krvne sudove, pa krvarenje može ponovo da pocne.

Šta treba uraditi:
- Pre svega smirite mališana.
- Stavite ga u sedeci položaj i nagnite mu glavu malo napred. Otkopcajte mu košulju i olabavite okovratnik, otvorite prozor i recite mu da polagano duboko udiše vazduh kroz nos i izdiše ga kroz usta.
- Na koren nosa izmedju obrva stavite mu kockice leda ili peškircic namocen hladnom vodom, a noge mu zagrevajte. Tako cete suziti krvne sudove u nosu, a proširiti one u nogama, pa ce krv da potece iz glave naniže.
- Prstima stisnite nos ili mu stavite u nozdrvu komadic sterilne vate natopljene troprocentnim rastvorom hidrogena. Na taj nacin zatvoricete krvni sud koji krvari.
- Ukoliko je krvarenje jako, a vi i pored svega ne uspevate da ga zaustavite, pozovite Hitnu pomoc. Kod mališana cak i na prvi pogled beznacajan gubitak krvi može da izazove vrtoglavicu, nesvesticu i malokrvnost.

Uzroci krvarenja
Zaustavili ste krvarenje? Potrebno je sada da otkrijete uzroke te neprijatne pojave.U devedeset odsto slucajeva kad dodje do spontanih, neocekivanih krvarenja iz nosa kod dece, krv tece iz donjeg dela nosne pregrade, gde se nalazi gust splet krvnih sudova. Pošto su kod mališana krvni sudovi smešteni blizu površine, a sluzokoža im je veoma tanka, svaka pa i najmanja povreda i naglo širenje krvnih sudova mogu izazvati krvarenje.

Na primer, dešava se da mališan, zadubljen u svoje misli, nesvesno malo „poceprka“ po nosu i krenuce mu krv. Ili ako mu se previše osuši sluzokoža nosne šupljine jer je u stanu suv vazduh, opet se može dogoditi da mu potekne krv.

Osim toga, krtost krvnih sudova izazvana je nedostatkom vitamina C. Zato mališanima neretko krv iz nosa ide posle preležane bolesti kada je njihov organizam oslabljen i „oseca“ manjak vitamina. Kako se hrani vaš školarac dok ste vi na poslu? Možda je neuravnotežena ishrana razlog nevolja.

Ponekad spontanom krvarenju iz nosa prethodi glavobolja i zujanje u ušima. To se dešava mališanima kojima teško padaju promene vremena, naglo im se menja arterijski pritisak, krvni sudovi se cas šire, cas skupljaju, što njihovi zidovi ne mogu uvek da izdrže, pa pucaju.

Šta da preduzmete
Ako vašem detetu cesto, naizgled bez razloga, ide krv iz nosa, potrebno je da poštujete nekoliko jednostavnih pravila:

1 Postarajte se da se dete oslobodi štetne navike da cacka nos.

2 U stanu treba da imate ovlaživac vazduha ili rasporedite po sobama posude s vodom. Vodite dete svakodnevno u šetnju, cak i kada je prohladno.

3 Vodite racuna o ishrani mališana, kako bi s vocem i povrcem unosio neophodne vitamine. Osobama sklonim cestim krvarenjima iz nosa lekari preporucuju hranu bogatu belancevinama: sir, džigericu, pilecu supu...

4 Odvedite dete otorinolaringologu, koji ce vam detaljnije objasniti o cemu se radi.

I ne brinite, krvarenje iz nosa spontano prestaju kako dete raste.

 
Vi ste sada na  : Home