Bolnica Gornji Milanovac

Krvni pritisak PDF Print E-mail

 
   Pritisak može da se leci i operacijom 

Pritisak može da se leci i operacijom


Visok krvni pritisak mogao bi se potpuno izleciti relativno jednostavnim operativnim zahvatom bez jakih lekova, pokazalo je novo australijsko istraživanje. Hipertenzija je bolest savremenog doba, a njene komplikacije - infarkt i šlog, najcešci su uzroci smrti na našim prostorima. Da bi se sprecile bolesti srca i krvnih sudova, pritisak treba da bude ispod 140 sa 90 mmHg, upozoravaju kardiolozi.Ovo hronicno stanje od kojeg boluje oko trecine odraslih osoba može se trajno otkloniti uništavanjem skupa nerava uz arteriju koja dostavlja krv u bubrege. Kod nekih ljudi ovi nervi podsticu zadržavanje soli, koja pridonosi porastu pritiska.

Lekari istraživaci su razvili tehniku kojom se nervne celije mogu uništiti pomocu koncentrisanih radio-talasa. Ispitivanja su pokazala da se pritisak kod tako lecenih osoba odmah snizio, ali i da je ostao na istom nivou i godinu dana kasnije.Vecina od 50 ispitanih australijskih pacijenata imala je opasno visok pritisak, a brojni lekovi nisu davali nikakve rezultate. Strucnjaci najavljuju da ce ako ispitivanja budu potvrdjena, vecina bolesnika biti izlecena, a metoda ce biti dostupna kroz dve godine.

- Ovo istraživanje ima smisla. Slicnu stvar radimo i mi kada pacijentu ugradjujemo bajpas, odnosno kada prilikom intervencije odstranimo nervne nastavke koji sužavaju krvni sud - objašnjava dr Milan Nedeljkovic, šef prijemne jednodnevne bolnice Klinike za kardiologiju u Klinickom centru Srbije.
Medjutim, nastavlja doktor, ovim istraživanjem se ne rešava kljucni problem, a to je zbog cega se uopšte javlja visok krvni pritisak.

- S druge strane, u ovoj studiji nisu objašnjene promene koje mogu da se jave. Uništavanje nerava dovodi i do narušavanja fiziologije tela. Pacijentu može da padne pritisak, da se smanji puls i još mnogo toga - istice dr Nedeljkovic.Najcešce dijagnostikovana bolest u Srbiji je hipertenzija, a po poslednjim podacima Instituta „Batut“, skoro polovina našeg stanovništva ima povišen pritisak.
Još uvek nije dovoljno ispitano zbog cega se javlja.

- Visoki pritisak koji nije pracen komplikacijama obicno se javlja bez simptoma, zbog cega je hipertenzija nazvana „tihim ubicom“. Drugim recima, bolest se može razvijati bez simptoma, sve dok ne dovede do fatalnih komplikacija kao što su moždani udar ili infarkt - istice dr Miloje Tomaševic, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti KCS.Jutarnja glavobolja, vrtoglavica, crvenilo u licu ili naglo krvarenje nosa mogu biti neki od simptoma visokog pritiska. Ako je duži period krvni pritisak 140 sa 90 mmHg i viši, lekari ga smatraju visokim.

- Pritisak se mora redovno kontrolisati i držati pod kontrolom jer nekontrolisan u dužem vremenskom intervalu izaziva komplikacije. Vremenom oštecuje arterije, nastaje arterioskleroza, dovodi do koronarnih bolesti, oštecenja bubrega - kaže dr Tomaševic.

Šta je hipertenzija
Hipertenzija je hronicna, najcešce doživotna bolest. Uprkos brojnim novim lekovima, ni danas se visoki krvni pritisak ne može potpuno kontrolisati niti izleciti. Prva stvar u lecenju je da bolesnici shvate da je hipertenzija faktor rizika. Ako se pak visok pritisak ne može regulisati bez lekova, bitno je da se lecenje nipošto ne sme prekidati. Važno je znati da hipertenzija nece nestati jer se radi o hronicnoj bolesti. Rano zapocetim lecenjem zaustavlja se razvitak bolesti, a terapija se ne sme prekidati cak ni onda kada je krvni pritisak normalan. Zato je bitno da hipertenziju primeti lekar opšte prakse kako bi se izbegle komplikacije jer cilj nije samo da se snizi pritisak vec da se pacijentu pruži kvalitetniji i duži život, objašnjava doktor.

Saveti
- Redovno kontrolisati krvni pritisak
- Kontrolisati nivo šecera i masnoca u krvi
- Lekove koristite tacno onako kako je lekar prepisao
- Smanjiti povecanu telesnu težinu
- Hraniti se umereno
- Smanjiti unos soli
- Jesti voce i povrce,
- Izbegavati pušenje i alkohol
- Kretati se što više
- Smejte se - smeh je sigurnosni ventil i faktor zdravlja.

Opasnosti
- Visok krvni pritisak je podmukla i ozbiljna bolest,
- Oštecuje ceo organizam i skracuje život - iznenadna smrt, srcani i moždani udar, poremecaji funkcije bubrega,
- može se uspešno leciti.


 
Vi ste sada na  : Home