Bolnica Gornji Milanovac

Bolesti zglobova kostiju PDF Print E-mail

 
   Bolesti zglobova kostiju 

ZGLOBOVI K'O PODMAZANI
Oštecenja kukova i kolena u poslednje vreme u Srbiji lece se pomocu najsavremenije tehnike kompjuterskog navodjenja.Nada u povoljan ishod lecenja... Metoda kompjuterskog navodjenja za pacijente znaci dodatnu sigurnost.Oboljenja kukova i kolena veoma su cesta u starijoj populaciji, a obicno su pracena jakim bolovima i ogranicenim pokretima. U pojedinim slucajevima moguce je oštecenja leciti pomocu lekova i fizikalne medicine. Medjutim, veoma cesto je potrebno i hirurško lecenje, koje je zahvaljujuci novini, odnosno kompjuterskom navodjenju, znatno olakšano.

Pouzdani materijali
Statisticki podaci na velikim serijama bolesnika iz poznatih svetskih ustanova pokazuju da je desetogodišnje trajanje veštackog zgloba postignuto u više od 95% slucajeva, a petnaestogodišnje od 90 do 95% slucajeva. Ovo su veoma ohrabrujuci podaci koji pacijentima ukazuju da mogu imati poverenja u današnju hiruršku tehniku i kvalitet materijala od kojih se prave veštacki zglobovi.Puk. prof. dr sc. med. Zoran Popovic, nacelnik Klinike za traumatologiju i ortopediju VMA, objašnjava da se razlicita oboljenja koja mogu da dovedu do oštecenja hrskavice i kostiju velikih zglobova, kuka i kolena u žargonu oznacavaju kao degenerativni reumatizam.

- Kod lakših slucajeva oboljenja sprovodi se neoperativno lecenje primenom razlicitih lekova i fizikalnom terapijom. U težim slucajevima, kada je funkcija ovih zglobova znacajno narušena i kada bolesnici cesto ne mogu više da hodaju, sprovodi se operativno lecenje. Oboljenja kukova i kolena su veoma cesta u starijoj populaciji i pracena su jakim bolovima u zglobovima i velikom invalidnošcu - objašnjava Popovic.U današnje vreme metoda izbora u operativnom lecenju degenerativnih oboljenja kuka i kolena teškog stepena je ugradnja veštackog zgloba, odnosno artroplastika zgloba.

Dobri strucnjaci najvažniji
Za uvodjenje ove ortopedsko-hirurške procedure osnovni uslov je strucni kadar, koji cine hirurzi, asistenti, anesteziolozi i instrumentarke.

- Na Skupu ortopeda, instrumentarki i anesteziologa, koji je nedavno održan na Kopaoniku pod pokroviteljstvom Udruženja aloplasticnih hirurga Srbije, razmatrano je šta je sve neophodno kako bi ova metoda postala uobicajena. Drugi znacajan cinilac je tehnologija. Moraju se obezbediti odgovarajuci instrumenti i softverski sistemi koji cine vezu izmedju realne hirurgije i kompjuterske tehnike. Posebno me raduje da su to prihvatile mladje kolege i to je garancija daljeg napretka u ovoj vrsti ortopedske hirurgije u našoj zemlji - kaže Zoran Popovic.

- Zahvaljujuci napretku tehnologije izrade veštackih zglobova, možemo sa sigurnošcu da konstatujemo da su ugradnjom veštackog zgloba obezbedjene bezbolnost, stabilnost, pokretljivost i, što je veoma važno, dugotrajnost zgloba. Jedna od najbitnijih stavki u celoj prici jeste trajanje veštackog zgloba. Poslednjih godina beleži se nagli razvoj kompjuterski asistirane, takozvane navigacione hirurgije veštackog kuka i kolena. Glavni kvalitet ove hirurgije je taj što je nadjena veza izmedju žive hirurgije i softverskog sistema koji omogucuje gotovo savršenu orijentaciju komponenata veštackog zgloba, a što je najpribližnije prirodnoj poziciji ovih delova zgloba. Time se postižu dobra funkcija i pravilniji raspored opterecenja u zglobu, smanjuje njegovo habanje i povecava trajanje veštackog zgloba - kaže Popovic, i dodaje:

- Drago mi je što više ne postoji kašnjenje u našoj ortopedskoj hirurgiji u uvodjenju ovih novih operativnih metoda. Veoma brzo metoda je prenesena i uvedena u praksu i u našoj ortopediji, tako da je poslednje tri godine u rutinskoj primeni u Vojnomedicinskoj akademiji i u još nekoliko centara, i to ne samo u Beogradu. Metoda se koristi u ortopedskoj bolnici „Banjica" u Beogradu i u Klinickom centru u Kragujevcu. Ocekujem da ova metoda pocne da se koristi i u drugim centrima u zemlji, a naša obaveza je da kolegama pomognemo u tome - naglašava Popovic.Prema njegovim recima, ova metoda za pacijente pre svega znaci dodatnu sigurnost u izvodjenju ovih ozbiljnih hirurških zahvata i povecava nadu u povoljan ishod lecenja.Izvor:Press Online - A. ERAKOVIC
 
   Bolovi u kicmi muce i mladje i starije osobe 

Simptomi diskus hernije


Uvek spavajte na tvrdoj postelji
Procenjuje se da oko 80 odsto ljudi makar jednom u toku života doživi bolove u lumbalnom predelu, poznate kao krstobolja. U medicini se ovaj bol oznacava kao lumbalni bolni sindrom.

- Lumbalni sindrom se obicno javlja naglo, odnosno akutno, ali je on zapravo posledica višegodišnjih degenerativnih promena kicmenog stuba. Povrede, zapaljenska oboljenja, tumori i okluzivne bolesti arterija znatno su redji uzroci - objašnjava dr Nemanja Zaric.

Zašto se javljaju
Ove degenerativne promene nastaju sa starenjem, zbog smanjenja elasticnosti struktura koje zajedno formiraju kicmeni stub kao celinu, pa stoga ne cudi staro medicinsko pravilo da „smo stari onoliko koliko su nam stari krvni sudovi i kicmeni stub“. Jedan od osnovnih razloga za pojavu lumbalnog bola jesu protruzija i prolaps, odnosno delimicno i potpuno prodiranje medjupršljenskog diska, koji nastaju upravo kao posledica tih degenerativnih promena. Kicmeni stub coveka sastoji se iz 33 medjusobno povezana pršljena. Izmedju dva susedna pršljena nalazi se struktura poznata kao medjupršljenski disk. Medjupršljenski disk se sastoji iz dva dela. Spoljašnji deo, nazvan fibrozni prsten, sastoji se uglavnom iz kolagena. Unutrašnji deo, ili jezgro, takodje sadrži kolagen, ali drugacijeg tipa u odnosu na fibrozni prsten, te sadrži veci procenat vode.

Vremenom dolazi do oštecenja medjupršljenskog diska, sušenja jezgra i stvaranja pukotina u fibroznom prstenu. Na ovakvom terenu najpre dolazi do prodiranja jezgra kroz fibrozni prsten cija je spoljašnja površina dobro inervisana te se javlja lokalizovani bol. Medjutim, obicno usled podizanja nekog težeg predmeta ili naglih uvrtanja kicmenog stuba može doci do daljeg prodiranja jezgra kroz prsten i pritiska na prednje korenove nerava koji polaze iz kicme. Ukoliko istovremeno dodje do rascepa tzv. uzdužnog ligamenta, koji spaja susedne pršljenove, onda govorimo o prolapsu medjupršljenskog diska, odnosno o diskus herniji. Dakle, prskanje fibroznog prstena i delimicno ili potpuno prodiranje jezgra pri naglom naporu, što izaziva veoma jak bol, samo su završna faza prethodnih višegodišnjih oštecenja u promena u medjupršljenskom disku.

Dijagnoza
Dijagnoza diskus hernije se postavlja na osnovu karakteristicne klinicke slike, rendgenografije kicmenog stuba, ali je od znatno vece pomoci kompjuterizovana tomografija ili magnetna rezonancija lumbalnog predela koje mogu tacno da otkriju nivo na kojem je došlo do pritiska na nerve. Kod vecine bolesnika lecenje se sastoji iz strog­og mirovanja u postelji sa ravnom tvrdom podlogom uz uzimanje lekova protiv bolova. Isto tako treba sedeti na tvrdim stolicama, a ponekad se primenjuje i steznik. Uz njih se cesto daju i kortikosteroidi koji povoljno deluju na smanjivanje zapaljenskog otoka nastalog zbog mehanickog pritiska. Pacijentima se zabranjuje kupanje u vrucoj vodi i odlazak u saunu, kao i podizanje teških predmeta. Nikako se ne savetuje samostalno izvodjenje vežbi, vec je obavezna konsultacija sa fizijatrom ili fizioterapeutom, te se nakon smirivanja akutnih bolova pristupa fizikalnoj rehabilitaciji. Hirurško lecenje je neophodno u onim slucajevima kada postoje teški neurološki ispadi, oštecenje funkcije mišica zatvaraca mokracne bešike i rektuma, slabost donjih ekstremiteta ili njihova oduzetost.

Gde se javljaju bolne promene
Hernijacija diskusa se najcešce javlja na mestima izloženim najvecem opterecenju, a to su segmenti izmedju cetvrtog i petog lumbalnog pršljena, i izmedju petog lumbalnog pršljena i sakruma. U klinickoj slici dominira bol, koji je veoma jak, nastaje naglo i lokalizovan je u lumbosakralnom predelu, koji je pracen osecajem žarenja ili paljenja u jednoj ili obe noge (lumboišijalgija). Kao reakcija na bol, javlja se refleksni zaštitni grc mišica sa odgovarajuce strane, kao pokušaj da se intenzitet bola smanji. Usled pritiska na senzitivna vlakna javlja se smanjena osetljivost onih regiona koji su inervisani tim nervnim vlaknima, dok se kod vecih hernijacija javljaju i motorni poremecaji. Tako se kod hernijacije izmedju cetvrtog i petog lumbalnog pršljena javljaju senzorni poremecaji u zadnje-spoljnoj strani natkolenice, spoljnoj strani potkolenice i prednjoj strani stopala do palca, kao i nemogucnost bolesnika da se podigne na pete. U slucaju hernijacije izmedju petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena javljaju se senzorni poremecaji na zadnjoj strani noge, peti i spoljnoj strani stopala do malog prsta, kao i nemogucnost bolesnika da stoji ili hoda na prstima.


 
 
   Prah regeneriše kost 
Pronadjen nacin za brzo saniranje preloma
Specijalan beli prah ubrizgava se odmah nakon preloma u kost. Za nekoliko minuta kost je zalecena i vi možete kuci. Zahvaljujuci izumu britanske kompanije „Regen Tec“, izbeci cete bolne igle i poluge koje se postavljaju u kosti da omoguce zarastanje.Da bi polomljena kost zacelila potrebni su meseci cak i posle manjeg preloma. Medjutim, britanska kompanija „Regen Tec“ se nada da ce njihov izum ubrzati ovaj proces.

– Necete moci baš odmah da odšetate iz bolnice kuci kao da ništa nije bilo, ali možemo da obecamo veliko olakšanje. Kada smo radili na ovom izumu imali smo u vidu da je kod preloma najvažnije da na brzinu necim popunimo pukotinu koja je nastala na kosti nakon pada ili udarca. Takodje, bilo nam je jasno da bi to nešto trebalo da se ponaša kao normalna porozna kost i da podstice prirodnu regeneraciju – objašnjava prof. Robin Kirk, sa Univerziteta u Notingemu, koji je zajedno sa Kevinom Šejkšefom iz SAD razvio novu tehnologiju.Patentiran miks sintetickih polimera i kalcijum-fosfata nazvan je zasad „kost u injekciji“ (Injectable bone). Na sobnoj temperaturi to je beli prah. Ali cim se ubaci injekcijom na mesto preloma, temperatura tela dovodi do toga da se pomenuta dva materijala spajaju u tvrdu sundjerastu masu nalik ljudskoj kosti.

„Kost u injekciji“ nije prvi izum tog tipa, ali ostali patenti imaju velike probleme – ili je masa previše tvrda ili podižu temperaturu tela na mestu gde su injektovane tako da oštecuju okolno tkivo. „Kost u injekciji“, prema prvim istraživanjima, nema ovako jake sporedne efekte i zapravo može i da podstakne rast kosti. Kako? Tako što je beli prah kompanije „Regen Tec“ miks celija za regeneraciju kosti i lekova koji podsticu njihov razvoj.

– Možemo da kontrolišemo nivo razlaganja i da ga „skrojimo“ do zarastanja – kaže Kirk.
Ovaj izum nije osmišljen da definitivno zameni kost vec samo da da telu vremena da je zaleci.Višestruki prelomi mogu biti komplikovani za nameštanje i zarastanje. Da bi držali kost na pravom mestu, doktori koriste hirurške igle i poluge koje su veoma bolne za pacijenta pri uklanjaju. „Kost u injekciji“ može da zameni ove hirurške instrumente. Ali ne može da pomogne pacijentima da zaobidju gips. Beli prah pomaže da se kost, spoji ali nije dovoljno jak da izdrži težinu ljudskog tela.„RegenTec“ tvrdi da ce njihov izum biti dostupan širom sveta u roku od 18 meseci.Autor: P. DJ. | Blic


 
 
   Koji simptomi ukazuju na postojanje spondiloze 

Slabost u šakama i nogama
Povremeni bol­ovi u vratu i rame­nima, praceni osecanjem ukocenosti vratnih mišica, mo­gu da budu po­kazatelj spondi­loze. Ovaj bol je cesto pracen i glavoboljama, a kod znacajnog broja pacijenata bol se javlja u predelu nadlaktice, podlaktice ili šake.

- Spondiloza je degenerativno oboljenje kicmenog stuba, koje se cesto javlja u opštoj populaciji - objašnjava dr Nemanja Zaric iz poliklinike „Beo-grad“.

- Smatra se da su promene u medjupršljenskim diskusima koje se razvijaju sa starenjem osnovni uzrok nastanka ovog oboljenja.Spondiloza se najcešce javlja u vratnom delu kicmenog stuba, ali nisu retke ni promene u lumbalnom delu. Ucestalost spondiloze se gotovo ne razlikuje medju polovima. Ipak, kod muškaraca u sedamdesetim ucestalost ove bolesti je prakticno sto posto, dok taj procenat kod žena iste starosne dobi 96.

Kako pocinje
Slicno kao kod diskus hernije, i kod spondiloze patološki proces zapocinje sa sušenjem i fragmentisanjem centralnog dela medjupršljenskog diska, koji usled ovih degenerativnih promena gubi svoja elasticna svojstva. Usled tih promena dolazi do patološkog, pojacanog rasta koštanog tkiva, nazvanih osteofiti, na odredjenim delovima kicmenih pršljenova. Osteofiti potom sužavaju kicmeni kanal, vršeci naposletku kompresiju na samu kicmenu moždinu. Kada se na ove osnovne patološke promene dodaju još i razvoj kifoze i subluksacija kicmenih pršljenova, kao i degenerativne promene okolnih ligamenata koji ucvršcuju kicmeni stub, dolazi do razvoja klinicke slike spondiloze.

Simptomi
Simptomi cervikalne spondiloze se mogu razlicito manifestovati. Najcešci simptom jesu povremeni bolovi u vratu i ramenima. Ovaj bol je cesto pracen osecanjem ukocenosti vratnih mišica i ponekad je lekarima teško da utvrde pravi uzrok bola. Cesto je bol pracen i glavoboljama, a kod znacajnog broja pacijenata bol se javlja u predelu nadlaktice, podlaktice ili šake. Ovakva razlicitost u lokalizaciji bola je posledica pritiska na korenove razlicitih nerava koji polaze iz vratnog dela kicmene moždine. Stoga kod dugotrajnih bolova u predelu vrata uvek treba misliti na spondilozu. U težim slucajevima spondiloza može biti uzrok ili voditi u pareze i paralize od­go­varajucih ekstremiteta. Na primer, kod izraženog pritiska na korenove odgovarajucih vratnih nerava može se razviti slabost u šakama, nemogucnost obavljanja prostih radnji kao što je pisanje i sl. Kod istovetnih promena u lumbalnoj regiji postoji slabost u nogama sa gubitkom senzibiliteta. Lekaru je dalje važno da utvrdi postojanje atroficnih mišica u odgovarajucim regijama, motorne i senzitivne ispade kako bi se odredilo što preciznije mesto lezije.

Dijagnoza i lecenje
Pored anamneze i temeljnog fizikalnog pregleda, dijagnoza se postavlja primenom radioloških metoda. Iako je rendgenski snimak kicmenog stuba najisplativija i najpristupacnija metoda radiološke dijagnostike, nije dovoljno specifican ni senzitivan za postavljanje definitivne dijagnoze. Iz tog razloga magnetna rezonanca, kao neinvazivna metoda koja odlicno prikazuje sve strukture kicmenog stuba i njegove neposredne okoline, uvek je metoda izbora u dijagnostikovanju vratne i lumbalne spondiloze. Pored toga, cesto se primenjuje i kompjuterizovana tomografija radi dopune nalaza magnetne rezonance.

Još jedna mogucnost je mijelografija kojom se veoma dobro mogu videti sami korenovi kicmenih nerava, ali se ona obicno primenjuje u preoperativnoj pripremi bolesnika. Pored navedenih testova, koriste se još i elektromiografija i tzv. somatosenzorni evocirani potencijali radi procene stepena disfunkcije kicmene moždine i pogodjenih mišica.Vecini bolesnika sa spondilozom nije potrebna nikakva posebna terapija osim povremene upotrebe analgetika. Kod onih bolesnika kojima je terapija ipak potrebna primenjuje se imobilizacija vrata pomocu razlicitih kragni, koje se obicno nose do gubitka simptoma. Naravno, kljucno mesto u terapiji zauzimaju lekovi protiv bolova, tzv. nesteroidni antireumatici, kao što je aspirin. Primena lekova koji relaksiraju mišice ima smisla ako postoji spazam vratne muskulature, a uspešnom se pokazalo i lecenje triciklicnim antidepresivima. Primena opioidnih analgetika i steroida i dalje je kontroverzna.

Osim farmakološke terapije, važna je i promena nacina života koja podrazumeva primenu relaksacionih tehnika, pravilno držanje ledja, izmene uslova rada u cilju postizanja manjeg opterecenja kicme, odredjene vežbe za ledjnu muskulaturu itd. Svoje mesto u terapiji imaju i masaže, akupunktura, odgovarajuca terapija laserom, elektricna stimulacija nerava itd.

Operacija poslednja opcija
Samo u slucajevima teških bolova, progresivnih neuroloških deficita i dokazane kompresije na korenove kicmenih nerava ili samu kicmenu moždinu pristupa sr hirurškoj intervenciji.Autor: Biljana Tasic | Blic
 
   Riblje ulje pomaže kod artritisa 

Riblje ulje pomaže kod artritisaAutor: E.B. | Foto:Northfoto | Blic


Od reumatoidnog artritisa boluje oko 70 miliona ljud u svetu. Cak 35 miliona obolelih od reumatoidnog artritisa posle deset godina, zbog promene na zglobovima, više nije sposobno za rad. Ovoj sumornoj statistici, pridružuje se još jedan podatak, a to je da od dvadesetak razlicitih lekova koji se koriste u lecenju ovog oboljenja, dobre rezultate daje samo nekoliko. Istraživanja su pokazala da više od polovne obolelih od reumatoidnog artritisa (RA) koristi neku komplementarnu terapiju za olakšavanje bolova i usporavanje progresije bolesti koja udara na zglobove, najcešce ruku, i tako onemogucava cak i elementarne pokrete.

Da bi ustanovili koji lek daje najbolje rezultate, naucnici su testirali cak 21 alternativni preparat. Ispostavilo se da cak njih 13 ne daje nikakav efekat.Lekovi su dobijali ocene na skali od jedan do pet - jedan ako ne daje rezultate i pet ako zaista pomaže. U beskorisnih 13 ubrajaju se: baršun roga jelena, ulje od semenki ribizle, ulje lana, kolagen, ajurvedska biljna mešavina „eazmov“, divlja kamilica, novozelandske dagnje, homeopatija, biljna mešavina „reumalex“, selen, kineska biljka tong lua kai bi, vitamini A, C i E i kora vrbe.Ipak, lekovi koji u osnovi imaju riblje ulje stvarno ublažavaju bol u zglobovima i njihovu ukocenost, pa je svih pet ispitanih dobilo maksimalnu ocenu - 5.

 
Vi ste sada na  : Home