Bolnica Gornji Milanovac

Bolesti stomaka PDF Print E-mail

 
   Nepravilan rad debelog creva 

NERVOZNI STOMAK




Nepravilan rad debelog creva najcešce pogadja osetljive osobe i perfekcioniste. Simptomi se javljaju u uslovima pojacane psihicke napetosti i stresa.Svaki peta osoba u Srbiji pati od sindroma nervoznog debelog creva! Ista statistika važi i za razvijene zemlje, a takvi ljudi zbog simptoma koji im negativno uticu na kvalitet života i samopouzdanje cesto izostaju s posla ili ostaju kod kuce i izbegavaju druženja.Prema recima profesora dr Miodraga Krstica, gastroenterologa i direktora Klinike za gastroenterologiju Klinickog centra Srbije, svaki treci pacijent na vrata gastroenterologa zakuca upravo zbog problema nervoznog debelog creva.

Pacijenti se stide
Veliki problem je što se pacijenti stide ovog problema, nerado odlaze kod lekara po pomoc, pa se zato dijagnostikuje samo 10 do 20 odsto obolelih. Statistika pokazuje da se lekaru dva puta cešce obracaju žene, ali to ne znaci da ova bolest cešce napada žensku populaciju, vec da one otvorenije pricaju o ovom problemu.



- Iritabilni kolon, kako se strucno zove ovaj poremecaj, najcešca je gastroenterološka bolest, jer se izmedju 25 i 50 odsto svih onih koji se obrate gastroenterologu za pomoc jave baš zbog ovog problema. Iritabilni kolon manifestuje se bolom u stomaku, grcevima, nadimanjem, pretakanjem u crevima, ali i zatvorom, prolivom ili kombinacijom ova dva simptoma. Prate ih vrlo cesto depresija i anksioznost. Svi ovi simptomi dovode do poremecaja kvaliteta života i nerazumevanja okoline. To prakticno znaci da osobi koja pati od sindroma nervoznog debelog creva može da se desi da mora i do cetiri ili pet puta u toku poslovnog sastanka da ide do toaleta da prazni creva, što negativno utice na samopouzdanje - objašnjava dr Krstic.Amerikanci su izracunali da su za lecenje nervoznog debelog creva godišnji troškovi veci od 17 milijardi dolara, tako ova bolest ima veliki medicinski, ali i ekonomski i socijalni znacaj.

Važna je ishrana... Poželjna je hrana bogata vlaknima, a izbegavajte kafu, mleko i masnu hranu.Gastroenterolozi vec dugo tragaju za odgovorom na pitanje zašto neke osobe reaguju na stres i svakodnevne probleme tegobama u stomaku. Sindrom nervoznih creva najcešce pogadja osetljive osobe, cesto perfekcioniste, kod kojih se simptomi obicno javljaju u uslovima pojacane psihicke napetosti, odnosno stresa. Simptomi se obicno javljaju izmedju 35. i 50. godine života.

Dijagnoza uz brojne preglede
Simptomi sindroma iritabilnog kolona obicno se ispoljavaju ili pogoršavaju za vreme ili posle perioda stresa i emocionalne napetosti. I pored izraženih simptoma, opšte zdravstveno stanje obolele osobe može da bude dobro. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, klinicke slike, povezivanjem simptomatskih epizoda sa periodima životnog stresa i emocionalne napetosti i iskljucivanjem drugih bolesti koje mogu da se ispolje istim ili slicnim simptomima. Rade se kolonoskopija, rektosigmoidoskopija, pregled stolice, mokrace i krvi.

- Za sve je zapravo krivac takozvani entericni crevni sistem, koji je od jednjaka do anusa prožet sa više od 100 miliona nervnih celija, struktuiranih na slican nacin kao celije mozga. Isti nervni transmiteri postoje i u želudacno-crevnom sistemu. Kod nas donedavno nije postojala jedinstvena terapija koja bi rešila sve simptome iritabilnog kolona. Odnedavno je prisutan preparat „flobion", koji se izuzetno uspešno primenjuje širom Evrope i Amerike kao prirodan, siguran i detaljno ispitan preparat koji efikasno ublažava simptome iritabilnog kolona, smanjuje nadutost, eliminiše gasove, otklanja bol u stomaku i reguliše dinamiku pražnjenja creva - kaže dr Krstic, i dodaje:

- Pored preparata, preporucuje se i ishrana bogata vlaknastim supstancama (voce, povrce, žitarice, mekinje). Preispitivanjem nacina ishrane mogu da se otkriju i faktori koji pogoršavaju simptome, kao što su, na primer, konzumiranje kafe, mleka ili masne hrane.A. ERAKOVIC

 
Vi ste sada na  : Home